Refractometer

Refractometer

Van het geld wat ik kreeg bij mijn verjaardag heb ik een ‘speeltje’ voor mezelf gekocht. 😉 Een refractometer. naamloos1

Waarom een refractometer? Ik hoorde Paul Gautshi erover praten in een radio-uitzending.
( klik HIER voor de uitzending)

Er was een mevrouw bij hem geweest die een refractometer bij zich had en de waarden waren super hoog bij de groenten en fruit van Paul.

Met een refractometer kun je de brix-waarde meten in groente en fruit.
Wikipedia zegt hierover:
Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof (bijvoorbeeld suiker) in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit vaste stof bestaat. De waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van de vloeistof te meten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

Het aantal graden brix geeft de hoek aan dat licht maakt wanneer het breekt aan de rand van de vloeistof. Deze waarde is evenredig met de concentratie opgeloste stof, de concentratie opgeloste stof kan eenvoudig met een omrekenfactor berekend worden. Deze factor is afhankelijk van de stofeigenschappen van de opgeloste stof.

De Brix-waarde wordt onder andere veel gebruikt in de verwerkende industrie van landbouwproducten voor het meten van de kwaliteit van fruit en groenten, vooral ook van druivensap voor de wijnproductie. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Brix-waarde des te beter de kwaliteit is. Hoge Brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid.”

Gaaf toch dat je dat met zo’n apparaatje kan zien. En wat ik vooral bijzonder vind is dat Paul ook altijd zegt dat zijn groente en fruit zo zoet smaakt.
Onze schepper heeft dat zo bedoeld.
Hoe beter de grond, hoe meer vitamines, mineralen en spoorelementen een plant kan opnemen, hoe zoeter de smaak.

Op internet kun je tabellen vinden waarin je de brix-waarden van verschillende groente en fruit kunt vinden. Ik ben zo benieuw wat de brix-waarden van de andijvie, bieten, snijbiet, prei en boerenkool zijn die nu nog op mijn tuin staan. En is er een verschil tussen gekookt en niet gekookt? En zal  met de jaren de brix-waarden in mijn tuin omhoog gaan?

Nog genoeg om uit te zoeken.

Voor nu laat ik in een kort filmpje zien hoe ik de brix-waarde van een appel heb gemeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.