Plannen maken

Plannen maken

De herfst heeft echt zijn intrede gedaan. Op de tuin staat nog boerenkool, snijbiet, prei. De komende maanden ga ik weer meer met mijn neus in de tuinboeken op zoek naar groenten- en fruitsoorten die ik komend jaar wil uitproberen. Maar de komende herfst en winter heb ik ook nog andere plannen.

Voor de herfst: Ik ga heel veel blad verzamelen en aanbrengen bovenop de houtsnippers, daarmee begin ik met de stukken waar ik geen compost onder de houtsnippers heb aangebracht en dan verder naar alle andere stukken, ik ben benieuwd hoe ver ik kom.

Behalve het aanbrengen van bladeren ga ik deze herfst nog meer aanbrengen op de tuin en dat doe ik voordat de bladeren er op gaan. Ik ga namelijk investeren in een rijke bodem en ik wil de bodem een extra boost geven, omdat ik toch nog redelijk aan het begin sta van mijn Back-to-Eden-carrière. En met boost bedoel ik het terugbrengen van mineralen en spoorelementen die in de grond behoren te zitten en dus ook in onze voeding.

Hoe ga ik dat doen?
Ik heb lavagrit en basaltmeel besteld. Lavagrit zit boordevol mineralen en spoorelementen en omdat het grit is en geen poeder geeft het langzamer de mineralen en spoorelementen af aan de bodem. Basaltmeel bevat ook vele mineralen en spoorelementen en daarnaast is het ook uitermate geschikt om de structuur van kleigrond losser te maken. Paul Gautischi geeft ook aan dat ‘rockdust’ goed is voor je tuin, ook heeft hij het over gebruik van bloedmeel bij een startende BTE-tuin, maar op de één of andere manier staat dat mij tegen. Verder heb ik ook nog een zak bio kippenmestkorrels besteld om planten die het volgend jaar nog nodig hebben wat bij te mesten.

Tot zover mijn herfstplan…
mijn winterplan is om nu echt eens te gaan zitten om een goede zaaiplanning te maken. Ik vergeet altijd gedurende het seizoen om te blijven zaaien en ik kan dus veel meer uit mijn tuintje halen dan dat ik nu doe.

Voor nu: er zitten al 100 knoflooktenen in de grond en morgen gaan de rest van de tenen (ook 100) ook in de grond. Ik doe het op dezelfde manier als vorige jaar. Houtsnippers opzij. knoflookteentje met z’n kontje in de aarde en dan de houtsnippers er weer overheen. Voor meer info zie: Hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.