De biologische moestuin

Platte bak maken

Platte bak maken

Als je een platte bak wilt maken, moet je eerst weten wat de afmetingen van je raam zijn/worden. Op marktplaats is alles te vinden ook ramen. Dit kunnen ‘echte’ platte bak-ramen zijn, maar je kunt natuurlijk ook iemands oude kozijnen gebruiken. Wat je ook nog zou kunnen proberen is contact op te nemen bij een bedrijf die kunststof kozijnen verkoopt. Zij zullen waarschijnlijk de ramen die zij eruit halen af moeten voeren en zijn vast blij als jij ze voor niks mee wilt nemen.

Uitgaan dus van het raam. (C)
driehoek
Dan moet je bepalen hoe hoog je de bak wil maken. Stel je wilt hem 60 cm hoog maken. (A) Dan kun je heel makkelijk berekenen op interet wat dan de afstand van B is. Link
Waar je wel op met letten is dat het punt waar C en B samen komen ook wat hoger moet komen.

Ik heb het zo gedaan:

Raam 1.40 (C)
Hoogte 60 (A)
Hoogte waar B en C samen komen = 20cm
Die 20 cm heb ik van A afgehaald. In de Link heb ik ingevuld:
A = 40
C= 140

Dan komt eruit dat B 134,16 cm moet zijn.

driehoek_2A= A1 = 40 cm + A2 = 20cm  A= 60cm
B=134,16 cm
C=140 cm
D= 20 cm

Ik had nog betonnen stoepranden, die heb ik als basis gebruikt, met daar tussen palen. Die palen had ik ook weer gratis gekregen bij een tegelboer. Daar werden ze gebruikt als een soort stootkussen tussen de tegels.
De palen staan ertussen om later de planken aan vast te maken.

?

Hierna zijn er ook nog aan de voorkant stoepranden en paaltjes gekomen. Daarna heb ik aan de achterkant en voorkant planken geschroefd. Voor de zijkanten kun je ook planken gebruiken. Maar misschien heb jij wel een houten plaat liggen of zoals ik betonnen platen. Gebruik wat voor handen is. Als je op internet zoekt, kun je verschillende manieren vinden om een platte bak te bouwen. Op de foto hieronder zie je de bak van de achterkant.

?

Als de bak rondom klaar is moeten er aan de bovenkant, voor en achter, nog balken gemaakt worden waar de ramen op komen te liggen. Bij mij op mijn tuin lagen nog originele betonnen randen die hier speciaal voor gebruikt worden. Die heb ik dus gebruikt.

?

Daarna leg je de ramen er op en leg je iets zwaars op de ramen zodat het niet zomaar weg kan waaien.

?

Na deze laatste foto heb ik de ramen eraf gehaald en ook deze bak van binnen bedekt met een flinke laag houtsnippers. Het afgelopen seizoen heb ik er een komkommer en meloen in gezet. (8 (!) meloenen geoogst) Het glas zorgt ervoor dat de temperatuur hoger wordt in de bak, waardoor planten zoals meloen ook kunnen groeien in ons kikkerlandje.
Wat ik wel gedaan heb is op warme dagen de ramen er af gehaald zodat de planten direct zonlicht kregen en zodat de bijen en hommels ook hun werk konden doen.
In één van de youtube-filmpjes vertelt Paul Gautschi ook over het belang van direct zonlicht.
Hij vertelt dat is aangetoond dat een zon gerijpte tomaat 5x zoveel goede stoffen bevat als een tomaat die in een kas gegroeid is.

In de herfst haal ik al het glas eraf, zodat de regen en sneeuw in de herfst en winter ook zijn werk kan doen met de houtsnippers. (snellere compostering door vochtigheid).

Zet je ramen natuurlijk wel goed vast zodat ze niet kapot waaien.

Edit 2019: Inmiddels heb ik mijn plattebak verwijderd en wil ik in seizoen 2020 gaan weken met een verplaatsbare kas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.