De biologische moestuin

Bonen leggen

Bonen leggen

Of bonen zaaien….hoe je het ook wilt noemen de bonen mogen na half mei (ijsheiligen) de grond in. En ook in juni kun je nog prima bonen zaaien.

Bij mij staan de bonen dit jaar(2015) op een stuk grond waar onder de houtsnippers geen compost zit. Daarom voeg ik bij het zaaien van de bonen een hand compost toe zodat ik zeker weet dat er wel voldoende voeding op die pek zit om tot groei te komen.

Bonen maken zelf stikstof aan en ze hebben ook niet heel veel bemesting nodig.

Edit 2019: Inmiddels laat ik de bonen vaak in wat vocht binnen ontkiemen en zodra ik het eerste worteltje zie verschijnen gaan ze de grond in.

2 Comments

  1. baukje

    hoi! nav planten op een grond met houtsnippers, ben ik benieuwd of de bonen een goed resultaat hebben gegeven. omdat ik vorig jaar ervaren heb dat mijn pompoenen en komkommers niet aansloegen doordat ik gemulcht had met rijkelijk hoeveelheid houtsnippers. Veelal van eik en laurier. Ik las ergens op internet dat de grond na houtsnippers mulch dan bijna niet kan worden gebruikt voor groenten. Dankje Baukje

  2. Hallo Baukje,
    Het probleem speelt vooral op als je 100% houtsnippers hebt gebruikt en/of als je de snippers te veel met de grond vermengd hebt. Onder de houtsnippers die ik op de groentebedden gebruik wordt verstaan minimaal 80% blad en 20% hout. Ook snippers direct op de zand- of kleigrond is niet mijn favoriet. Eerst een goede laag compost op de grond en daar bovenop de ‘snippers’. De bonen leg/plant je dan in de compost.
    Bij mij doen de bonen het weer prima. Komende zaterdag zitten ze niet in mijn weekvlog, maar volgende week zal ik ze weer laten zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.