De biologische moestuin

Zaaien

Zaaien

Vaak wordt gedacht dat je in houtsnippers alleen dingen kunt planten, maar dat zaaien een soort onmogelijke opgave is.

Maar dat is het helemaal niet. Het is eigenlijk heel eenvoudig:

1) Je doet de houtsnippers opzij.

2) Je strooit de zaadjes in de aarde.

3) Even aandrukken.

4) Evt. wat water geven.

5) En de houtsnippers weer terugschuiven als de plantjes zijn ontkiemd. (bij hele fijne houtsnippers, kun je al gelijk weer iets terug schuiven.)

Inmiddels (2019) Gebruik ik in mijn groentebedden zoveel mogelijk alleen blad, compost en hele fijne snippers om de bodem af te dekken. Het meeste probeer ik direct te zaaien, omdat het sterkere planten oplevert.
In 2020 wil ik gaan experimenteren met meer voorzaaien om de productie / oogst te verhogen. Het doel is dan wel dat de jonge plantjes heel klein (max. 3/4 weken oud) in mijn moestuin gezet gaan worden.

Het meest wonderlijke vind ik nog wel, dat er altijd gezegd wordt dat de grond miljoenen onkruidzaden bevat. Maar als ik groente zaai, dan komen de groentezaden door de houtsnippers heen naar boven. Waarom doen al de miljoenen onkruidzaden dat dan niet? Begrijp mij goed, ik vind het prima dat ze niet opkomen. Maar waarom de één wel en de ander niet. Weet jij het antwoord? Ik hoor het graag.

Op de video kun je zien hoe ik radijsjes zaai.

One comment

  1. Corné

    Omdat de groentezaadjes ‘het licht gezien hebben’, letterlijk en de onkruidzaden niet. Zaden krijgen door licht een kiemimpuls. Vandaar is spitten onkruidbevorderend, omdat de onkruidzaden dan ook (heel even) in het licht komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.