De biologische moestuin

Plagen en ongedierte

Plagen en ongedierte

Paul Gautschi (BTE) legt in verschillende video’s (L2survive/youtube) uit dat elke ziekte of plaag je iets vertelt over je tuin.
En wat het je vertelt…daar moet je achter zien te komen. Ga erover in gesprek met God, zegt Paul, vraag het Hem.

De slakken bijvoorbeeld, die eten van planten die doodgaan of dood zijn of planten die zich niet ‘topfit’ voelen.
Slakken hebben als doel: opruimen en daar zijn ze goed in!
Is je grond in orde, dan groeien de planten goed en laten de slakken ze met rust.

Ik heb dat zelf ook ondervonden.
20150516_171856-1Ik had courgettes voorgezaaid, nadat ik ze had uitgeplant werden ze massaal opgegeten door de slakken. Toen ik dat zag gebeuren heb ik nog wat extra courgettezaden direct in de grond gestopt. En wat zag ik gebeuren: de zaden ontkiemden en groeien op tot prachtige planten waar geen slak aan heeft gezeten. Terwijl de voorgezaaide courgettes, die er letterlijk naast stonden, helemaal werden opgegeten.
Planten die je hebt voorgezaaid en die je in je moestuin plant, zijn gestrest en geven dat signaal af: ‘Het gaat niet goed met mij, ik ga dood’. De slakken doen hun werk en gaan die planten opruimen. De in volle grond gezaaide courgette heeft geen stress (want hij is niet verplant) en geeft dus ook geen signaal af en wordt ook niet opgeruimd.

Plagen
Mollen kunnen vervelend zijn in een tuin, maar ook nuttig. Ze eten vooral schadelijke beestjes uit de grond op, houden de grond luchtig, maar beschadigen ook plantenwortels. (vaak niet opzettelijk) Maar de gangen van de mol worden ook gebruikt door andere dieren, zoals woelmuizen en die kunnen een veel grotere schade aanrichten aan de planten en boomwortels. Het voordeel met houtsnippers, vind ik, is dat je de mollengangen heel makkelijk dicht trapt en niet meer toegankelijk maakt voor woelmuizen. Toen ik nog allemaal tegelpaden in de tuin had, bleven de gangen onder de tegels altijd in tact.

Nu ik overal houtsnippers heb liggen is er wel veel meer activiteit van mollen in mijn tuin.

Op mijn tuin he20131010_121551b ik ook ‘last’ van fazanten, konijnen en duiven. Ze eten vooral in de winter, als er voor hen minder voedsel is in de natuur, van bv mijn boerenkool. Om er voor te zorgen dat ik in de winter ook nog boerenkool van de tuin kan eten, dek ik de boerenkool af met gaas. Ik maak een tunnel van electriciteitsbuizen en aan de randen leg ik het gaas vast met stenen en/of planken. Nu vind ik het totaal geen mooi gezicht die netten en ik gebruik ze het liefst zo min mogelijk.

Er staat in mijn tuin genoeg fruit, zodat de vogels best wat mee mogen snoepen, maar ik nodig ze niet uit. 🙂 Ik heb op verschillende plekken vrolijk gekleurde windvangers opgehangen. Het idee daarachter is dat de vogels schrikken van de felle kleuren en het gewapper en ik vind het een leuk gezicht. En wat ik ook al gezien heb op de volkstuinen hier, zijn oude cd’s aan een touwtje. Als het licht er op schijnt geeft dat een flikkering wat de vogels af zou schrikken.

winvanger

In april 2015 heb ik een nep-kouw gemaakt om de andere kouwen af te schrikken, zodat ze niet van mijn bonen eten. Werkt best aardig. Voor uitleg, kijk bij ‘HOW-TO.

One comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.