De biologische moestuin

Vragen bij het beginnen van een moestuin

Vragen bij het beginnen van een moestuin

1) Waar moet ik beginnen?

Dat hangt af van je moestuin. Heb je veel last van onkruid dan kun je het beste eerst zoveel mogelijk van het onkruid, inclusief de wortels, verwijderen.
Terwijl je bezig ben zul je merken dat je ideeën gaat krijgen. Zet ze op papier, teken een plattegrond, lees boeken, lees op internet en zo zal je tuin langzamerhand steeds meer vorm gaan krijgen.

Plekken in je tuin met hardnekkig of veel onkruid kun je, na het verwijderen van het ergste onkruid bedekken met karton. Let er op dat het karton geen gekleurde inkt bevat en verwijder plastic en nietjes. Als je de stukken karton neerlegt  laat de stukken dan ruim overlappen.  Anders is dat de plek waar het onkruid er tussendoor gaat komen.
Ik heb mijn karton bij de fietsenwinkel gehaald, dat waren hele grote stukken waar de fietsen in verpakt waren. Na het karton kun je het beste eerst een laag compost aanbrengen. Dat is meestal wel een investering, maar je tuin heeft dit organische materiaal nodig.
Als je dit niet kunt of wilt betalen kun je op het karton ook gelijk de houtsnippers (met veel blad ertussen) neerleggen, je hebt dan alleen wel wat meer gedeld nodig voordat je moestuin echt goed op gang komt.

Zou ik nu opnieuw moeten beginnen, dan zou ik liever een kleiner stuk tuin nemen en dat bedekken met goede compost. Dan dat ik een grote tuin zou hebben met weinig tot geen compost.

Toen ik begon in mijn moestuin heb ik het op verschillende manieren aangepakt: (Ik had toen niet de kennis die ik nu heb)
* Veel onkruid -> onkruid eruit -> karton -> compost -> Houtsnippers/blad. (werkt in mijn ervaring het beste)
* Veel onkruid -> zoveel mogelijk wortels verwijdert -> houtsnippers/zonder blad (doordat er geen compost en geen blad tussen de houtsnippers, was   de groei veel minder, ook met bijmesten)
* Weinig onkruid en goede grond -> houtsnippers/blad. (Groei iets beter, maar nog niet zo goed als waar ik eerst compost had aangebracht)
karton
compost-op-karton


2) Er staan al planten in de tuin kan ik toch beginnen?

Ja dat kan prima, leg de compost en houtsnippers/blad rond de planten.


3) Moet ik de tuin nog een keer spitten of frezen voor dat ik kan beginnen?

Nee, in principe hoeft dit niet. In mijn tuin heb ik houtsnippers gewoon op de grond gelegd waar er niet gespit was, maar in andere stukken heb ik soms wel twee steken diep moeten spitten om zoveel mogelijk wortels van riet en heermoes eruit te halen. De aarde was hard en vol bonken. Het enige wat ik gedaan heb is compost erop en daarna de houtsnippers en het probleem is opgelost. Dit terwijl ik van verschillende kanten hoorde dat ik die hard kluiten alleen kapot zou krijgen als ik zou frezen.

?

4) Kun je dit ook toepassen op hele grote tuinen?

Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. Paul Gautschi (Back to Eden) zegt in één van de video’s op YouTube: “”Kijk eens naar de grote regenwouden… is het daar haalbaar? Ja absoluut!” Niemand gaat naar het regenwoud om te spitten, te bemesten of water te geven. Het regenwoud, het bos, ze worden bemest door de bladeren/naalden/takken die af vallen. En het groeit fantastisch. Dus is het haalbaar in grote tuinen? Absoluut!

5) Wat is de beste tijd van het jaar om te beginnen met het aanbrengen van de houtsnippers?

De beste tijd is in de herfst. De regen en sneeuw in de herfst en winter zorgen ervoor dat de houtsnippers (en het blad wat er tussen zit) sneller wordt afgebroken, wat betekent dat het voeding wordt voor de bodem.
Maar… je kunt op elk moment van het jaar beginnen met je biologische moestuin.

 

3 Comments

 1. Sharonne

  Ohh wat gaaf om te lezen. Ik ben zelf ook helemaal geinspireerd door “back to Eden” en helemaal in de gloria dat ik die film heb gezien omdat het zo past bij alles waar ik in geloof en voor sta.
  Maar goed…..nu ben ik sinds een paar weken dus begonnen. Eerst op zoek geweest naar houtsnippers op een goedkope manier. Was best lastig in een grote stad als Rotterdam. Het is mij niet gelukt om dit gratis te doen en heb een big bag laten bezorgen voor 35 euro.
  En dus ben ik begonnen in mijn tuintje om alles met houtsnippers te bedekken. Ik heb sinds vorig weekend een volkstuin en ook daar ben ik langzaam aan begonnen om de aarde te bedekken met houtsnippers. De volkstuin staat al vol met planten, maar ik leg het gewoon overal neer. Nou ik ga snel weer verder kijken op je blog. Ik ben blij dat ik dit blog gevonden heb van iemand die dus al veel ervaring heeft met dit principe “permacultuur met houtsnippers” geinspireerd door BAck to Eden….

 2. Moestuinmeisje

  Ha Sharonne,
  Ja geweldige film/documentaire!! Ik moet zeggen dat ik de filmpjes van L2survive op YouTube nog informatiever vind dan de documentaire zelf. Zoek er maar eens naar op YouTube, uren en uren film van Paul Gautchi.
  De houtsnippers die je nu hebt gekocht bevatten waarschijnlijk weinig tot geen blad, hou er rekening mee dat het dan wat langer duurt voordat de houtsnippers zo ver zijn afgebroken dat ze voeding terug gaan geven aan de grond. Bemesten kan dus noodzakelijk zijn in het begin, ik heb daar zelf vloeibare biologische mest voor gebruikt. dit komt sneller bij de plant. Wat je kunt doen is alvast contact leggen met de gemeente, want als ze in het najaar gaan snoeien dan zit er veel blad tussen de snippers en dat is wat je wil.

 3. Alex

  Het mooiste van de documentaire is dat hij de eer aan de schepper geeft hij haalt zijn methode uit de bijbel. Dat vergeten een hoop mensen hij is daarom echt een gezegend persoon. Dat is ook de boodschap die hij hierin wilt mee geven. En de methode werkt ook.
  Zie het in mijn eigen tuin niet hoeven te sproeien en bemesting hoeft niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.