Zoete aardappel deel 1

Zoete aardappel deel 1

Dit jaar ga ik zoete aardappel in mijn moestuin zetten.
Zoete aardappel of ook wel bataat genoemd is geen familie van de aardappel. Het is een plant uit de ‘Windefamilie’ en hoort dus niet bij de ‘nachtschadefamilie’ zoals de aardappel.

De zoete aardappel die we eten is een verdikking van de wortels. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maïs en cassave.
Voor 1500  kwam de zoete aardappel eigenlijk alleen in Zuid-Amerika voor, maar vanaf de 16e eeuw wordt de plant door de Spanjaarden meegenomen naar o.a. China en Japan, waar het ook al snel een belangrijk voedingsmiddel werd. Het is dus eigenlijk een sub-tropische plant, hij houdt van warmte. Maar aangezien we in Nederland, met een beetje warme zomer, ook paprika’s en tomaten kunnen laten groeien, ga ik het ook gewoon met zoete aardappel proberen.

Als je ook zoete aardappel in je moestuin wil gaan zetten en je zoete aardappel uit de winkel hiervoor gebruikt, dan zou ik je willen aanraden om hiervoor de biologische variant te gebruiken. Niet alleen omdat deze gifvrij is, maar ook om dat hij niet behandeld is met een goedje wat er voor zorgt dat hij minder snel gaat spruiten. (uitlopen)

Als je op internet gaat rond zoeken naar informatie over de zoete aardappel kom je verschillende manieren tegen waarop je deze kunt laten groeien en verbouwen.

Sommige mensen steken er prikkers in en hangen het boven een glas met de prikkers als steuntje. Soms gaat hij gewoon in het water, bij anderen weer in de grond….. Veel verschillende manieren alleen al om de zoete aardappel te laten wortelen en dan hebben we het nog niet eens over wat je moet dan als er scheuten uit aan groeien.

Prikkers heb ik niet geprobeerd, omdat ik het idee had dat je dan een wondje maakt in de aardappel, waardoor je hem zwakker maakt.

Verder heb ik gelezen dat elke aardappel een boven en een onderkant zou hebben…. De ene site zegt puntje is de bovenkant en de volgende site zegt het precies anders om.

Ik heb het gewoon op gevoel gedaan, we zullen het straks gaan zien als ze gaan uitlopen. Want dat doen ze ook als je ze op z’n kop zet, alleen lopen ze dan vanuit de onderkant uit.

Elke 3/4 dagen ververs ik even het water. En bij 1 zoete aardappel zag ik wat pluis aan de onderkant. (schimmel) Dit heb ik weggepoetst onder de kraan, bakje schoon gemaakt, vers water erin en de zoete aardappel terug gezet.

Wortels na vijf dagen (zoete aardappel in regenwater)
(Klik op de foto voor een grotere afbeelding)

Doordat er zoveel verschillende informatie over te vinden was, besloot ik om er een experimentje aan te wagen.

In de onderstaande video geef ik er meer uitleg over.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=TiMv90R9FUo[/embedyt]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.