Wijn maken

Wijn maken

Ik had het in een blog van augustus al genoemd, ik wilde dit jaar voor de eerste keer wijn maken van bramen. Het is sowieso de eerste keer dat  ik wijn ga maken.

Ik ben als eerste gaan zoeken op internet. Dan vind je verschillende sites en blogs en recepten. Al snel begreep ik dat het wel even wat meer is dan wat vruchtensap in een gistingsfles gooien en er een waterslot op zetten.

Ik ben begonnen met het uitgangspunt dat ik wijn wil maken zonder toevoegingen.
Dan maak je het jezelf blijkbaar al gelijk lastig, want in de meeste recepten wordt sulfietpoeder toegevoegd.

Daarna ben ik alle informatie die mij relevant leek gaan bundelen in een stappenplan. Ik heb veel informatie van het blog van Luc Volders (wijnmaker.blogspot.nl/) Maar ook daar vond ik het in de hoeveelheid informatie lastig om het hele proces helder te krijgen.

Maar uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen.
Nou ja…. eigenlijk moet dat nog blijken als ik daadwerkelijk een lekkere wijn gebrouwen heb, maar voor als nog klinkt het geblub van het waterslot achter mij terwijl ik dit typ, veelbelovend.

In onderstaande video kun je stap voor stap meekijken hoe ik te werk ben gegaan.
Maar eerst nog even twee recepten:

Recept giststarter:
Maak minimaal een dag voordat je gaat beginnen een giststarter.
Dat doe je als volgt.
Neem een schone fles (reinigen met sulfietoplossing)
Zet een trechter op de fles. Voeg 1 theelepel gistpoeder toe  (bijna 2 gram) en 50 gram suiker. Daarna 200gram appelsap (ik gebruikte biologisch appelsap zonder toevoegingen) en 20 gram citroensap. Dop op de fles en flink schudden zodat de gist en de suiker oplost.
Als de gist en de suiker is opgelost, dan doe je de fles open. Stop een prop watten in de opening, er kunnen nu geen beestjes naar binnen, maar wel gassen eruit. Daarna deed ik er nog een wc papiertje overheen en zette dat vast met een elastiekje. Zet dit op kamertemperatuur weg zodat het kan gaan gisten. (doe dit allemaal minimaal 12 uur voordat je wil starten)

Recept sulfiet oplossing:
1 liter water, 1 theelepel sulfietpoeder, 2 theelepels citroensap

Veel succes als je ook wijn gaat maken en tips en tops van ervaren wijnmakers zijn altijd welkom. 🙂

2 Comments

  1. Marlies

    Toch vind ik dat je het verschil niet zo goed proeft tussen bio wijn en de niet bio wijn. Dit desondanks dat je toch zeker weet dat er geen middelen zijn gebruikt om insecten te weren!

  2. De smaak moet natuurlijk wel goed zijn.
    En dat was deze wijn ook.
    Behalve dat je misschien soms het verschil niet proeft bij wijn, groente of fruit…je weet in ieder geval dat je geen slechte stoffen binnen krijgt vanuit de bestrijdingsmiddelen, kunstmest, sulfiet, e.d.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.