Wat te doen met uitlopers van aardbeien

Wat te doen met uitlopers van aardbeien

Elk jaar weer gaat een aardbeienplant aan het werk om voor nakomelingen te zorgen. Zodra de plant vrucht heeft gedragen, beginnen de uitlopers te groeien en proberen de jonge aardbeienplantjes zich te settelen in de grond. Op internet kom je verschillende opvattingen tegen over wat te doen met deze uitlopers. De één zegt dat het de energie uit de ‘moederplant’ haalt en dat je de uitlopers moet verwijderen, een ander duwt de uitlopers in een potje en knipt ze gelijk los.

Wat doe ik er mee? Ik laat ze eerst een poosje groeien en als ik er in het najaar tijd voor heb, maak ik de uitlopers los van de ‘moederplant’ en stop ik al die uitlopers onder de houtsnippers, Ik doe dit aan de voet van bessenstruiken, bramen, frambozen enz., of gewoon in het aardbeienbed zelf. Op die manier gebruik je ook de ruimte rond de deze bessen en van aardbeien kun je nooit genoeg hebben!!
In het filmpje hieronder de visuele uitleg.

Verder ben ik begonnen met het verzamelen van blad voor op de tuin. Zoals ik op het Forum ook schreef, ik moest even de schaamte voorbij, 20141022_121547maar heb inmiddels al aardig wat blad verzameld. Alleen het voordeel wat houtsnippers hebben, heeft blad niet. Blad waait namelijk weg en dat doen houtsnippers niet! Ik had er in eerste instantie wat stokken, planken en gaas opgelegd om het wegwaaien tegen te gaan.

20141022_121605

Helaas werkte dit niet afdoende, er lag vanmorgen toch aardig wat blad buiten mijn tuin.
Ik heb het nu dus anders geprobeerd op te lossen. Ik heb er gaas overheen gelegd en vastgezet met haringen.

Heb je dat niet dan denk ik dat je vooral op een regenachtige dag bladeren moet gaan zoeken, zodat het blad plakkerig en zwaarder is en dus minder makkelijk weg zal waaien. Ik wil het gaas eigenlijk niet te lang laten liggen, omdat dat de kwaliteit van het gaas ook niet ten goede komt, na een paar weken herfstig weer blijft het blad vast wel op zijn plek liggen. ‘T is even afwachten. Heb jij nog een beter idee dan hoor ik het graag!

Hier onder het beloofde filmpje over de uitlopers van aardbeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.