Een warm bedje voor o.a. de paprikazaden.

Een warm bedje voor o.a. de paprikazaden.

Elke jaar als ik paprika zaai duurt het heel lang voordat de zaden ontkiemen.
Paprikazaden hebben een hoge temperatuur nodig (rond de 25 graden) om vlot te ontkiemen en dat halen we hier in huis bij lange na niet. Ik zet de gezaaide zaden vaak al boven de verwarming, maar dat was zeker geen garantie voor succes.

Nu kun je een dure propagator met verwarming aanschaffen, maar het kan ook anders:

Ik heb een warmtemat gekocht. Een warmtemat wordt vaak gebruikt in een terrarium, maar ik gebruik het nu dus om zaden te ontkiemen.
Maar hoe gebruik ik dat matje nu, waar leg ik het veilig neer, enz.

Ik zal bij het begin beginnen:
Eerst bestelde ik via internet een matje. Ik was zo’n 20 euro kwijt voor een matje van ongeveer 28×28 cm. (15 Watt)

Hoe ging ik te werk:
Ik zocht tussen mijn ‘hout voorraad’ of ik nog wat planken had die ik kon gebruiken.
Ik maakte een bodemplaat met dezelfde afmetingen als het warmtematje en nam aan elke kan een cm meer, zodat ik om het hele warmtematje heen 1cm ruimte had.  Nu zette ik aan de zijkant plankjes vast met schroeven, zodat er een soort kistje ontstond.

Via mijn werk kon ik aan een stuk piepschuim komen. Dit sneed ik met een scherp mes op maat, zodat het in het kistje past. De plaat maakte ik precies even groot als het warmtematje, zodat ik rondom aan de zijkant er ook evt. nog piepschuim tussen kan steken. Het piepschuim voor de bodemplaat was in mijn geval 3cm dik. Piepschuim dient als isolatie. De warmte moet naar boven naar de potjes met zaden en niet naar beneden of naar de zijkanten.

In één van de zijkanten maakt ik met een gatenboor (of een gewone dikke boor) een gat aan de zijkant. Dit deed ik drie keer naast elkaar, zodat er een opening ontstond waar de stekker van het warmtematje doorheen paste.

Daarna legde ik het warmtematje in het kistje op het piepschuim.
De zaadjes werden gezaaid (peper en paprika) en op het matje geplaatst.

Om er voor te zorgen dat je de juiste temperatuur behaald voor de zaden en dat het warmtematje niet oververhit raakt heb ik nog twee dingen gebruikt:
Een thermometer en een tijdschakelaar.
De thermometer stopte ik in één van de bakjes met zaden tot ongeveer halverwege in de grond.
De tijdschakelaar stelde ik zo in dat het warmtematje elk uur ook 20 minuten uit ging. Elke tijdschakelaar werkt anders. Ik zou alles voor de eerste keer inschakelen op een dag dat je thuis bent, zodat je de temperatuur in de gaten kan houden en eventueel de tijdschakelaar nog anders in kan stellen. Bij mij staat het kistje ook boven de verwarming en ’s middags in de zon… dat speelt ook allemaal mee om de juiste temperatuur te behalen.

’s Nachts vond ik het nog wel een dingetje om een warmtematje aan te laten. Dat heb ik dus ook niet gedaan. Tussen 11 en 6 stond het matje helemaal uit. ’s morgens was de temperatuur ook behoorlijk gedaald, daarom legde ik ’s morgens even een snijplank op het kistje, met de bovenkant afgedekt warmde alles sneller op.

Doordat alles veel warmer staat, verdampt er ook meer vocht, elke dag water geven is dus van belang.

Op 5 maart heb ik gezaaid en op 13 maart kwam er voor het eerst wat boven de grond uit (paprika).

Inmiddels (15 maart) staat het er zo bij. (klik op de foto voor een grotere afbeelding)

Ik laat het warmtematje nog twee dagen aan, zodat hopelijk ook de andere zaden ontkiemd zijn en dan mogen de paprika’s en pepers verder groeien op kamertemperatuur.

Geslaagd experiment!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.