Update zoete aardappel e.d. en sla zaaien.

Update zoete aardappel e.d. en sla zaaien.

Tijd voor een update van de zoete aardappel.
Vorige week liet ik jullie hier in een video zien welk experiment ik begonnen was met zoete aardappel. In die video was ook al te zien dat er al worteltjes aan het groeien waren. Inmiddels zijn we een week verder en kun je op de foto zien dat de wortels flink zijn gegroeid.

Ik heb het idee dat de wortels van de zoete aardappels in regenwater iets sneller groeien dan in leidingwater, maar het verschil is minimaal.

Bij de zoete aardappels die in de aarde liggen kan ik nog niets zien natuurlijk. Afwachten dan maar en…wordt vervolgd.

En verder…
Gisteren op de moestuin wat gerommeld, wat beginnende onkruidjes weggehaald, glas opgeruimd. Glas? Ja, één van de platen van mijn platte bak was gesneuveld. Nu is dat niet zo heel erg, want de ruiten van de platte bak zijn aan vervanging toe of in ieder geval de lijsten, maar misschien had ik nog iemand blij kunnen maken met het glas van de ramen. Ik ga namelijk zelf binnenkort nieuwe ‘ramen’ maken. Maar ik maak ze dit keer niet van glas. Ik ga ze maken van plastic wat ook gebruikt wordt voor kassen. Dit is o.a. minder zwaar en dus makkelijker te verplaatsen. Binnenkort zal ik hier op de site het resultaat laten zien en hoe ik het gemaakt heb.

Sla zaaien…
Kropsla en ijsbergsla. Deze kunnen nu al buiten gezaaid worden. Ik heb ze nog wel in een zinken teil bij mijn huis gezaaid. Van de kropsla zullen er straks een paar blijven staan die ik als een soort ‘pluksla’ ga gebruiken. Hier haal ik dan steeds de buitenste bladeren vanaf, voor tussen de boterham bijvoorbeeld.

En een gedeelte gaat straks naar de moestuin en een paar in de kas. Zo heb ik straks op verschillende tijdstippen sla. En natuurlijk in april en mei nog een keer zaaien.

Zaailingen…
Met de andere zaailingen gaat het ook prima.
Van de galiameloen heb ik er twee over die het goed doen. Helaas zijn er ook een paar gesneuveld door onze nieuwe kitten. Ze vindt alle zaailingen heerlijk. Ook twee paprikaplantjes zijn in haar maag verdwenen. In één hap stonden er alleen nog steeltjes. Waarop ik haar boos de steeltjes toewierp: “Eet die dan ook maar op!” En ja hoor, zonder problemen verdwenen de steeltjes ook in haar maag. Pfff, gelukkig is ze er lief bij.
Op de foto lijkt het net of degene links een knik in het steeltje heeft, maar dat is gezichtsbedrog.

De andere paprika’s beginnen hun eerste echte blaadjes te ontwikkelen.
Nog heel even wachten tot ze iets groter zijn, dan krijgen ze volgende week  allemaal hun eigen potje.

En verder staan de rode kool, witte kool, bloemkool, broccoli en knolvenkel te wachten om verspeend te worden. Er zijn nog behoorlijk wat zaadjes uitgekomen. Dat had ik niet verwacht van dat oude zaad. De enige die nog niets laat zien is de knolselderij. Ik geef het nog even wat tijd, het kan soms lang duren voordat knolselderij ontkiemd.

En nu…
Morgen ga ik op de moestuin mijn schuurtje opruimen. Er moet nog een rotte paal vervangen worden en twee palen bij de abrikoos neergezet worden. Hier ga ik draden langs spannen om de takken langs te geleiden.
Ze staat zo prachtig in bloei die abrikoos! De rest van de fruitbomen staan trouwens op springen, je ziet alle knoppen met de dag groter worden.

Geniet van het mooie weer de komende dagen!
Tot later.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.