Update mei

Update mei

Ik neem jullie vandaag weer mee op tour in mijn moestuin. 😉
Afgelopen week hebben veel zaadjes de weg naar de aarde gevonden.
Ik heb prei gezaaid, koriander, snijbiet, pluksla (in mijn achtertuin), kropsla, courgette en de pompoenen.
Misschien een beetje aan de vroege kant, maar soms moet je niet alleen naar een datum kijken (ijsheiligen), maar vooral naar buiten.

Neem nu bijvoorbeeld de bonen. Die zaden kunnen niet tegen teveel vocht. Dus je kan ze wel na ijsheiligen in de grond stoppen, maar als het dan veel regent, dan rotten de zaden weg.
De kas staat inmiddels ook vol. Komkommer, tomaat, paprika, zoals altijd. Als de plantjes net de grond in gaan is het altijd even spannend hoeveel er overleven, dus ik zet altijd wel wat extra.
Het verplanten levert stress op en dat ruiken die slakken gewoon.
Opeten die gestreste handel denken ze dan.

Dit jaar heb ik geen last gehad van slakken in mijn kas, maar wel van pissebedden. Ik heb ze op heterdaad betrapt. Ze knagen het steeltje van mijn tomatenplant door, tomaat valt om en de rest wordt ook opgegeten.
En komen slakken voornamelijk ’s avonds en ’s nachts te voorschijn, en kun je ze soms opwachten en een nieuw thuis geven, pissebedden gaan de hele dag door. Ik ben ook al door mijn reserve voorraad plantjes heen, dus ik heb nu maar tomaten direct in de grond gezaaid in de kas.

Afgelopen zaterdag was ik in het clubhuis van onze volkstuinvereniging en daar kreeg ik een  tip van een mede-tuinder. Koffiedrap, daar zouden pissebedden niet van houden.
Gelijk uitproberen toen ik weer thuis was.
Dus daar ging ik mijn kas in… met de koffiedrap. Om elke tomatenplant heen heb ik een cirkeltje gelegd van koffiedrap. En….echt…het lijkt te werken. Ik heb regelmatig even gegluurd en nog geen pissebed binnen de cirkel gezien. En nog veel belangrijker: geen plant meer omgeknaagd!

Dit is dus een tip om te onthouden.

Hieronder de nieuwste video, horende bij deze update. 🙂

En de Engelse versie…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.