Recept voor cruesli, bevat veel calcium en ijzer!

Als je iets zelf maakt weet je pas echt wat er in zit. Dat geldt ook voor cruesli waar, als je dit in de winkel koopt, vaak veel verborgen suikers in zitten. Het voordeel van zelf maken is dat je ook zelf de voedingswaarde kan bepalen.
Ik maak deze cruesli met redelijk veel sesamzaad, wat er voor zorgt dat de hoeveelheid calcium in dit recept een kwart is van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. (als je 100 gram per dag eet) Dit is zeker prettig voor mensen die veganistisch eten en dus geen dierlijke calcium binnen krijgen.

Je kunt gerust een deel van het sesamzaad vervangen door zonnebloempitten (veel vitamine E) of door pompoenpitten. (Veel mangaan, fosfor, magnesium)
De basis van deze cruesli is havermout, wat er voor zorgt dat het heel lang een verzadigd gevoel geeft.

Het recept is als volgt:
1kg havermout
300 gram sesamzaad
150 gram lijnzaad
20 dadels (200 gram)
500 ml water voor de zaden te vermalen
200 ml water om de dadels mee te vermalen

Bereidingswijze:
Vermeng het sesamzaad, lijnzaad en water in de blender op een gemiddelde stand tot alle zaadjes tot een pasta vermalen zijn.
Doe de havermout in een ruime pan of bak en voeg de sesam/lijnzaad pasta toe.
Vermeng de dadels met het water. (vergeet de pitten niet uit de dadels te halen!)
Voeg de dadelpasta ook bij de havermout. Meng het geheel door elkaar, net zolang tot er geen ‘droge’ havermout meer is.
Verwarm de oven voor op boven- en onder warmte, tot 150 graden.

Verdeel het mengsel over twee bakplaten. Ik gebruik altijd bakpapier op de bakplaten.
Schuif de platen in de oven en zet een alarm voor 15 minuten. Na 15 minuten maak je met een spatel de cruesli los. Let op: Als je de oven opendoet ontsnapt er veel stoom!
Na 2x 15 minuten verwissel ik de bakplaten van plaats omdat mijn oven bovenin warmer is en die plaat dus wat harder gaat.
Na ruim een uur is de cruesli klaar. (ik doe: 3x 15 minuten en dan 2x 10 minuten)

De cruesli is klaar als er geen zachte stukjes meer in zitten en het ‘licht’bruin van kleur is.
Ik laat de cruesli vaak afkoelen in de oven, omdat ik dat handiger vind.
Let er dan wel op dat je even een houten pollepel o.i.d. tussen de ovendeur zet, zodat vocht de oven uit kan.
Bewaar de cruesli in een luchtdichte bak of pot.

Zelf eet ik ’s morgens een dikke smoothie van banaan, sinaasappel en bessen met deze cruesli. Aangevuld met walnoten of wat zonnebloempitten.
Als je naar de calorieën kijkt, is dit ontbijt behoorlijk hoog in calorieën. Wat ik merk is dat na het eten van dit ontbijt makkelijk 4 tot 5 uur vooruit kan, zonder dat ik een hongergevoel of trek krijg.

In onderstaande video kun je meekijken hoe ik mijn cruesli maak!
Eet smakelijk!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.