Quinoa van zaaien tot oogsten

Quinoa van zaaien tot oogsten

Quinoa (uitgesproken als kien-wa) is iets wat wij hier al jaren eten. Quinoa wordt steeds bekender in Nederland en zeker nu het tot de superfoods wordt gerekend stijgt de populariteit alleen maar harder.
Met het gevolg dat het ook veel duurder werd.
Dus vond ik het afgelopen  winter een goed idee om quinoa zaden aan te schaffen.
Ik heb in mei quinoa gezaaid in de volle grond.

Helaas had ik in het voorjaar veel last van woelmuizen en mollen op de tuin, die het vooral leuk vonden om door mijn pas ingezaaide bedden heen te crossen. Dus van de gezaaide quinoa in volle grond, heeft slechts 1 plant het volgehouden.

Toen dus maar besloten om quinoa voor te zaaien en als wat grotere plantjes uit te planten. (ze schijnen daar niet zo van te houden, maar het is toch goed gekomen 😉 )
Doordat de eerste zaai (in volle grond) niet lukte was ik dus wat later met de planten, maar uiteindelijk heeft het toch zo’n twee kilo quinoa opgebracht op 8 m2. Dat had veel meer gekund, maar ja volgend jaar beter.

Het telen van quinoa is nog vrij nieuw. En de planten groeien vanzelf, kleuren mooi rood en als ze verdroogd zijn is het tijd om te oogsten, maar hoe doe je dat nu handig.
In het filmpje kun je zien hoe ik het deze keer gedaan heb. Het was best een gedoe, dus ik hoop dat iemand een beter wiel voor mij heeft uitgevonden en dat ook wil delen.

Quinoa zaden moet je wassen, omdat er een zeepachtig laagje omheen zit (saponine) Tijdens het spoelen komen de vliesjes en takjes bovendrijven en de quinoa zakt naar de bodem. Een manier dus om de twee van elkaar te scheiden. Vliesjes er tussen uit blazen heb ik ook geprobeerd, maar dat vond ik niet goed werken.

Wat doe ik volgend jaar anders:
* tegelijk met het zaaien in volle grond, zaai ik ook wat voor. zodat ik gelijk plantjes achter de hand heb, als het zaaien in volle grond mislukt.
* ter plekke de quinoa van de plant ritsen ipv de hele plant afknippen en mee naar huis nemen.
* alleen oogsten als het kurkdroog is.

Ik was van plan om de planten die ik mee naar huis nam eerst nog te drogen te hangen, maar dat was niet nodig, want de zaadjes kwamen er zo uit.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaring met het zaaien en oogsten van quinoa. Samen weten we meer dan alleen.

7 Comments

 1. boudewijn van leeuwen

  Hoi Boudewijn hier van de VTV Volkstuinvereniging Puttershoek.
  Wat een leuk filmpje en erg duidelijk. Jammer dat je buren niet van camera’s houden. Een blik op het omliggende land plaatst je tuin een beetje in perspectief…Ik heb dit jaar ook quinoa gezet en mijn planten worden bijna 1,80 hoog. Doe ik iets extra goed? Jouw plantjes lijken zo schraal…Ik moestuinier volgens No-digg pricipes en houd een toplaag aan van biocompost die ik jaarlijks blijf aanvullen.(google op charles dowding UK)..Schoonmaken in water lijkt me wel omslachtig omdat je dan weer moet drogen…kun je ook niet met een beetje wind in de lucht gooien? meestal waait het lichte spul er dan toch uit? Enfin dit zijn maar een paar suggesties maar ik moet in september nog gaan oogsten dus ik ben in quinoa echt een totale beginner.

 2. Ninon

  Hoi! Ik heb mijn quinoa twee jaar geleden te lang laten staan omdat hij nog niet ‘droog’ genoeg was en de dag erna was al mijn quinoa opgevreten door de vogels, zo zonde!!! Laat ze dus niet té lang staan :-).

 3. Dorien

  Hallo,

  Ik heb de quinoa gister voorgezaaid volgens het filmpje. Ik vraag mij af hoe vaak ik dit water moet geven?

  Alvast bedankt voor het antwoord!

  1. Dorien

   Bedankt voor de snelle reactie!

   De quinoa schiet inmiddels de lucht in. Op welk moment verzet jij ze naar een groter potje? Nu zit alles in één bak. Ik denk dat er minimaal 30 zaailingen zijn opgekomen…

   Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.