Plantuien en doperwten.

Plantuien en doperwten.

Het wordt heerlijk droog lenteweer de komende dagen en dat is ideaal weer om de eerste doperwten en de plantuitjes te gaan zaaien/poten. Zou er veel regen op komst zijn dan heb je een grote kans dat de erwten en uitjes gaan rotten in de grond.

Dus ´Kom mee naar buiten allemaal…. dan zoeken wij de…..´
…perfecte plek om dit jaar uitjes en doperwten te zetten.

Ik werk niet met vakken die elk jaar rouleren. Ik probeer te onthouden waar vorig haar de uien stonden en dan zet ik ze daar dit jaar niet. Maar soms komt het even niet anders uit en staan ze wel twee jaar op dezelfde plek. (Zo staat mijn knoflook al 4 jaar op dezelfde plek)
Bij erwten (en bonen) zou veel mest niet gunstig zijn, maar dat probleem heb ik niet.
Ik heb nergens op de tuin dierlijke mest, behalve wat kippenpoep van mijn twee kippies, maar dat zit ook nog vermengd in de compost uit de composthoop.

Ik heb wel eens combinatie teelt gedaan, dus een rijtje wortelen en daarnaast uien, enz, enz. De uien zouden de wortelvlieg weghouden.
Wat ik lastig vond is dat, als je de uien geoogst hebt, je tussen de rijen wortelen dan weer moet gaan zaaien. De zaailingen die opkomen hebben dan weinig licht door de grote wortelen er omheen.

Dus vorig jaar heb ik de rijen uien gewoon naast elkaar gezet en na het oogsten had ik weer een heel leeg vak, wat ik weer in kon zaaien.

De doperwten heb ik gisteren in wat regenwater gezet, zodat ze zich alvast vol konden zuigen met water, dat is geen noodzaak. Maar ik wist dat ik vandaag naar de tuin zou gaan, dus ik heb ze vast die ‘voorsprong’ meegegeven.
Van de doperwten zaai ik dit jaar de ‘Karina’. Dit is een stamdoperwt, die blijft dus vrij laag en je hoeft er geen heel hekwerk omheen te bouwen. Na het zaaien bedek ik ze met vliesdoek. Dit doe ik voor twee redenen. Eén om ze te beschermen tegen hongerige vogels, die dol zijn op deze erwtjes en ten tweede om ze een beetje toe te dekken, zodat het onder het vliesdoek nog iets behaaglijker is dan daarbuiten. 😉

Van de uitjes heb ik de ‘Gele Sturon’ gekocht, prima ervaringen mee. Na het poten heb je soms ook vogels die er een sport van maken om de uitjes even snel weer uit de grond te halen, als dat jij ze er in hebt gezet. Ik moet zeggen dat ik daar, sinds ik een houtsnipper-tuin heb geen last meer van heb gehad. Ik denk dat de uitjes gewoon niet zo opvallen tussen het blad en de snippers.

Verder ga ik ook nog sla zaaien, maar ik moet zo eerst nog even kijken wat ik daar nog op voorraad van heb.

 

Geniet van je tuin allemaal en van het heerlijke weer!!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.