De biologische moestuin

Hoe ik begon

Mijn eigen moestuin

Het begon allemaal eind 2011 
Ik kreeg het bericht dat ik bovenaan de wachtlijst stond voor een moestuin op het volkstuincomplex hier in de buurt en dat ik zelfs uit drie tuinen kon kiezen.

Voordat ik de sleutel kreeg die mij toegang zou verschaffen tot het complex en dus ook tot mijn tuin, ben ik veel gaan lezen op internet en in verschillende boeken. De kringloopwinkel is een uitgelezen plek om voor weinig geld leuke boeken over tuinieren aan te schaffen. Je zult merken dat naarmate je meer leest, je vanzelf gaat merken naar wat voor manier van tuinieren jouw voorkeur uit gaat.

Bij mij was dat in één keer duidelijk toen ik, na een bezoek aan de kringloopwinkel, het boekje: ‘tuinieren zonder spitten’ las van Ruth Stout.
Nooit meer spitten lijkt mij voor iedereen met een moestuin een geweldig vooruitzicht, maar vooral het idee erachter fascineerde mij. De grond met rust laten en daarmee ook alle organismen die daarin leven en daarmee de kwaliteit van de grond, en dus ook van je gewassen, verbeteren.

Begin 2012
En dan… krijg ik de sleutel, toegang tot mijn moestuin!
En daar sta je dan op een vlakte. (bij mij ruim 250m2) Kaal, vol onkruid, her en der een achtergebleven struikje, een kronkelend tegelpad en dat is het. Maar dat weet je als je een moestuin overneemt, degene voor jou is er niet voor niets mee gestopt. Meestal heeft dat er mee te maken dat er problemen war2012-02-26-14-28-56en met de gezondheid o.i.d. van de vorige huurder, dus aan onderhoud is er dan de laatste tijd vaak niet veel gedaan.

Mijn plan was om eerst de paden aan te leggen, zodat de grond waar de bedden met groente zouden komen zo min mogelijk belopen zouden worden. Daarna zoveel mogelijk onkruid te verwijderen en dan in het voorjaar de grond eenmalig laten frezen en dan gaan opbouwen.

En zo is het eigenlijk ook gegaan. In het eerste jaar dat ik de tuin had, waren er plannen om de tuinen te verhuizen naar een andere locatie, daardoor heb ik in dat eerste jaar eigenlijk alleen wat groente verbouwd. Verder heb ik weinig tot niets gedaan om er ook een mooie tuin van te maken. Maar gelukkig werd aan het einde van mijn eerste seizoen bekend dat we niet zouden verhuizen en vanaf eind 2012 ben ik dan ook goed aan de slag gegaan.
De domeinnaam voor deze website had ik inmiddels ook al vast gelegd, met als doel hier over het reilen en zeilen van mijn moestuin te vertellen.
(Klik op de foto’s om ze op groter formaat te bekijken.)

Eind 2012
Inmiddels heb ik de documentaire ‘Back to Eden’ gezien. Ik ben na de eerste keer kijken gelijk om.
Dit wil ik ook! Maar durf ik het ook?
Ik ga via internet op zoek naar ervaringsverhalen, maar kan niets vinden over mensen die dit ook in Nederland toepassen. De website gaat nu zeker ingevuld worden met deze manier van tuinieren.
Ík voel me onzeker, maar ook op de goede weg.

Begin 2013
Ik heb een hoek in mijn tuin waar het erg nat was.
In mijn eerste jaar heb ik niets met dat stuk gedaan.
Ik had het afgedekt met oude lakens om het onkruid tegen te gaan.
Nu er geen verhuizing van tuinen aan kwam had ik, om dat probleem van nattigheid op te lossen, bedacht om verhoogde bedden te maken m.b.v. palissades. Van deze hoek wilde ik een fruithoe2013-06-07-10-48-41k gaan maken. Het probleem was dat er veel riet en heermoes en ander onkruid in dit stuk zat.
Deze hoek had ik in het eerste jaar ook niet mee laten frezen. Ik heb kluit voor kluit onkruid vrijgemaakt, zoals je op de foto hiernaast kunt zien. (een kluit vol heermoeswortels) Heermoes en riet wortelen allebei heel diep, je krijgt nooit alles weg, maar wel zoveel mogelijk zodat de plant hopelijk uitgeput raakt.

De verhoogde bakken heb ik afgedekt met houtsnippers en ook de paden rondom de bakken.

Zomer 2013
Er komt nog steeds wel eens riet en heermoes door de houtsnippers, maar ik loop er gewoon af en toe een rondje en met een paar minuten werk is alles weer weg. (Edit: Met trots kan ik zeggen dat ik in 2015 geen enkele pluk riet meer op mijn tuin gezien heb!!! Deze strijd heb ik gewonnen. 🙂 )

In 2013 heb ik de hele fruithoek (+/- 80m2) en 3 van de 8 groentebedden (+/-60m2) bedekt onder de houtsnippers. 2013-04-25-15-11-31Ik had niet genoeg voor de hele tuin en ook de laag was niet zo dik als ik gewild had, maar meer snippers had ik op dat moment gewoonweg niet.

Hier links op de foto zie je een gedeelte van de fruithoek in aanbouw.
Verder loopt het fruit helemaal rondom mijn tuin.

Eind 2013
Oktober 2013, die gemeente is overal flink aan het snoeien. Gelijk gebeld…..en ja hoor ze kwamen een aantal kuub brengen. Nu ligt de hele tuin vol met snippers. Joehoe!!

2014
Met wisselend succes oogst ik fruit en groente van mijn landje. Ik merk dat sommige planten niet zo lekker groeien tussen de houtsnippers.
Ik kijk de documentaire BTE meerdere keren en kijk ook op YouTube filmpjes van Thatnub, die regelmatig filmt in de tuin van Paul Gautschi. Zo kom ik er ook achter dat ik een grote fout heb gemaakt door de houtsnippers direct op de aarde te gooien. Ik had niet goed begrepen dat als er over houtsnippers wordt gesproken, men eigenlijk bedoelt: 80% blad \ 20% houtsnippers.
Met de tijd zal dit zichzelf oplossen als de houtsnippers verteren, voor nu betekent het dat ik wat bij moet mesten met biologische kippenmestkorrels.

2015 t/m 2018
Naarmate de jaren verstrijken verbetert de grond zienderogen. Ik heb inmiddels verschillende hoveniers benaderd en hen gevraagd om hun houtsnippers bij onze volkstuin te brengen. Dit gebeurd gelukkig regelmatig. Grove snippers zonder blad gaan op de paden en onder de vaste planten, zoals fruitstruiken en bomen. Veel blad en weinig snippers gaan op de groentebedden. Soms gooi ik ook een hele berg in 1 van mijn compostbakken en laat het daar rustig alvast een stuk composteren en voeg soms wat toe tussen de groene delen in mijn andere compostbakken.

2019
Ik ben ontzettend blij met hoe het er nu voor staat in mijn tuin. Wat ik wel merk is dat ik alles wat strakker wil organiseren. De basis van hoe ik wil moestuinieren blijft nog steeds liggen bij alles afkijken van hoe het in de natuur gebeurd.
Maar ik ben niet alleen meer geïnspireerd door Ruth Stout en Paul Gautschi, inmiddels zijn daar ook wat “market gardeners” bijgekomen, die ik via YouTube heb leren kennen, zoals Charles Dowding en Richard Perkins. Vanaf de herfst van 2019 ben ik begonnen om een herindeling te maken voor mijn tuin.(zie blog)

17 Comments

 1. Back to Basic

  Hallo,zowat drie jaar mulchen wij met stro door onze gehele tuin.
  Het houd het onkruid best goed tegen.
  Enigste nadeel…we plukken ons kwijt aan het ” gras ” of te wel de tarwe halmen die ontkiemen vanuit het stro.
  Diverse verschillende boeren gehad die het stro leverde maar alle pakken stro geven dit probleem.
  De film Back to Eden spreekt ons aan, maar zelf durven we het. nog niet aan om alles te mulchen met snippers..ivm stikstof tekort dat mischien ontstaat.

  Mischien heb jij of je gasten een advies of oplossing?

 2. Moestuinmeisje

  Hallo Back to Basic,
  Het stikstof probleem kun je redelijk goed opvangen door eerste voldoende compost aan te brengen voordat je de houtsnippers (met het liefst minimaal 80% blad) aanbrengt.

 3. Perma Daiza

  Je kan nooit een stikstoftekort krijgen door te mulchen , nog met stro , noch met houtsnippers , om de eenvoudige reden dat het contactoppervlak te beperkt is . Het probleem stelt zich enkel wanneer de mulch wordt ingewerkt .

 4. Elsa

  wat een leuke site…. ik kwam via de film op YouTube van Back to Eden, op jouw filmpjes… en zo op deze site, ik heb zelf sinds Augustus 50m² en krijg er in Januari 100m² bij.
  Kan niet wachten om er wat mee te gaan doen, ik lees me nu vast voor, en heb zelf een pagina op FB aangemaakt vanaf het begin dat ik moestuinier, het heet Moestuinheks …ik ga nu jouw site even uitpluizen, bedankt voor alle informatie….

 5. Thijs

  Je kunt ervoor kiezen om koffieprut te verzamelen en of aan de composthoop of direct aan de tuin toe te voegen. Het bevat redelijk wat stikstof en voor je het weet heb je een emmer opgespaard.

 6. Maria

  Hallo Maria,
  Ik had al een blog klaar staan over de moestuintjes, dus die net gelijk maar even geplaatst. Misschien beantwoordt het al wat vragen die je had, zo niet dan hoor ik het wel.

 7. Lara en Max

  Hoi Moestuinmeisje,

  Wij hebben nu ons tweede seizoen de moestuin onder de houtsnippers met eerst een laag compost. Nu hebben we toch een probleem met stikstof, want na het toevoegen van wat bloedmeel gaan de planten ineens wel door met groeien en het blad wat gelig was wordt nu wel mooi groen.
  Onze vraag aan jouw is:
  Is het toevoegen van houtsnippers met 80/90% blad voldoende om het stikstof probleem op te lossen voor het koment seizoen?
  Kan ook de inmiddels rijpe composthoop (snijaval uit de keuken en restgroen uit de tuin)van vorig seizoen toegevoegd worden om het stikstof probleem op te lossen?

 8. Moestuinmeisje

  Hallo Lara en MAx,
  Sorry voor mijn late antwoord, door de vakantie was ik er nog niet aan toe gekomen.
  De eerste paar jaar kan het nodig zijn om bij te blijven mesten, dat hangt o.a. af van de kwaliteit van de grond toen je begon. In de BTE film wordt dat ook aangegeven.
  Ik voeg zelf elk jaar mijn zelfgemaakte compost toe. Gewoon bovenop aanbrengen en evt. wat inharken. Ik gebruik ook ladingen afgevallen blad in de herfst om mijn composthoop aan te vullen en om op mijn tuin aan te brengen. Houdt moed! Het gaat steeds beter worden.

  1. Demain Tomorrow

   Dat heeft bij ons inderdaad ook goed geholpen.
   Wij hadden echter ook bedden met virgin bouwmarkt en tuincentrum woodchips zonder bladgroen snippers.
   Daar hebben we een hele kermis op moeten gooien voor ze bij de les kwamen.
   Wormtea uit onze HungryBin Wormfarm 20:1 verdunt.
   Bokashi Leach Tea 20:1 a.k.a. EM-2 liquid EM staat voor Effective Microbes die uit het melkzuur fermentatie proces van de Bokashi emmers komen.
   Gefermenteerde brandnetel thee 20:1.
   Gefermenteerde smeerwortel comfrey thee 20:1.
   Oftewel een zooi versnipperde brandnetels of smeerwortelbladeren in een luchtdicht afsluitbaar plastic vat, paar flinke stoeptegels erop en aftoppen met water, gat in de deksel boren, stukje tuinslang luchtdicht in dat gat monteren en andere eind van dat stukje slang in frisdrankfles met water als een diy waterslot.
   BoogieBrew Pro Compost Tea hebben we daarnaast ook gebruikt.

   Ook hebben we ingestrooid met king stropharia mycorhizae paddestoel sporen.

   Normaal doen we dit niet. Dan mixen we de teas enz. eerst met BioChar en gooien het door een compost cycle. Of sproeien deze teas ipv regenwater over onze composthoop.

   Daardoor vertraag je de afgifte en opname van die teas aan het soil food web wat veel stabiliserender werkt.

   Maar bij virgin bouwmarkt chips of versnipperde takken met te weinig groen eraan moet het er soms vloeibaar op omdat het anders te lang duurt en je inderdaad een heel seizoen met stunted growth zit.

   Virgin chips kun je wel heel goed mixen met verse paarden en kippen mest en dan een jaar lang laten composteren. Zeker voor paardenmest. Wel regelmatig temp meten en vochtgehalte controleren en op tijd keren en mixen.
   Na een jaar kan die mest mix als compost op je groente bedden en in je boomgaard zonder dat het hoge stikstofgehalte in die mest je planten verbrandt.

 9. Baudien

  Ik lees iets over koffiedik. als ik dat nou opspaar (of een lading uit een restaurant haal), moet dat dan uitgestrooid worden over de houtsnippers ? en kan dat ook tijdens het zomerseizoen als de planten er al staan? ik heb ook voor het eerst houtsnippers en merk dat sommige zuurminnende planten het wel doen maar bijv. courgette en boerenkool niet, ze blijven klein en hebben gele bladeren.

 10. Moestuinmeisje

  Hallo Baudien.
  Ik gooi ons eigen koffiedik eerst op de composthoop. Ik heb het nog nooit direct bij de planten gegooid. Behalve in de kas rond de paprika en tomaten om de pissebedden weg te houden.
  Geen groei en gele bladeren heeft te maken met het onvoldoende op kunnen nemen van voedingsstoffen. Daarbij moet je je afvragen of er wel voldoende voeding in de grond zit (Eerste jaren BTW moet je soms bijmesten) of is er iets met de wortels van de plant (zit er iets aan de wortels te knagen, is de houtsnipperlaag dik genoeg om de grond vochtig te houden en de wortels de gelegenheid te geven makkelijk te groeien.

 11. Henk lukassen

  Hoi betrap mij zelf er ook op dat ik regelmatig over de gespitte grond heenloop
  maak die stukken waar ik over loop los met de aardappelgreep en maak
  vlak met de cultivator of hark heb nl alleen in het midden een tegelpad

 12. Leuk om hier te lezen over jouw moestuin door de jaren heen. Het lijkt mij een heel proces om dit aan te leggen en te onderhouden. Wij zijn nu aan het kijken of onze bodem geschikt is voor het verbouwen van groenten. Hopelijk kunnen we snel onze eigen producten gaan verbouwen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.