De biologische moestuin

Doe dit NIET!

Wat je niet moet doen!

Een speciale pagina voor de valkuil waar ik in ben getrapt en wat ik jou wil besparen.

Toen ik de documentaire ‘Back to Eden’ bekeek, bleef vooral het toverwoord ‘houtsnippers’ hangen.
Wat ik niet goed had begrepen, is dat het gaat om houtsnippers met heel veel blad er tussen.
In de documentaire wordt zelfs gesproken over 90% blad.

Doordat ik op veel plekken in mijn moestuin de houtsnippers (zonder blad) z20130926_132142o op de aarde aanbracht, merkte ik dat de planten daar niet goed groeiden. Uiteindelijk als de houtsnippers gaan verteren gaat het weer beter, maar dat duurt wel even.

Dus NOOIT houtsnippers (zonder blad) direct op de aarde aanbrengen!!
Krijg ik houtsnippers aangeboden zonder blad, dan zeg ik geen nee. 😉
Houtsnippers zonder blad breng ik aan tussen mijn fruitstruiken.
Die wortelen diep en hebben er geen last van.

Meest ideaal als je gaat starten is:
1) Onkruid verwijderen
2) Bij veel hardnekkig onkruid een laag kranten / karton aanbrengen
3) Flinke laag compost van minimaal 5cm aanbrengen
4) Afdekken / mulchen. Dit kan met verschillende materialen als je de aarde maar bedekt houdt.
Materiaal wat je kan gebruiken:
* Blad + fijne houtsnippers
* Gras
* Hooi of Stro (Let op dat het onbespoten is)
* Compost (Houdt minder goed de verdamping van vocht tegen)

14 Comments

 1. Jacques Claasen

  De houtsnippers heb ik inderdaad ook tussen de boompjes en struiken in mijn “fruitlaantje” neergelegd. Voor alle zekerheid heb ik vorige week nog enkele Kruiwagens biologische stalmest ( uit een potstal) uitgespreid tussen de stammetjes.

 2. Heleen

  Ik ben vorig jaar gestart met een ,aag van 5 cm houtsnippers, zonder blad…..had inderdaad aanmerkelijk minder opbrengst. . Dacht dus: moet gewoon geduld hebben. Wat is het advies voor mesten/ compost dit jaar, dus jaar 2?
  Ik heb al een kuub compost besteld. Moet ik dit bovenop de houstsnippers aanbrengen of houtsnippers opzij harken en de compost eronder doen?

 3. Moestuinmeisje

  Inderdaad geduld hebben 😉
  Maar met compost kun je het versnellen. Goed dat je het besteld heb.
  Als t mogelijk is zou ik de houtsnippers aan de kant doen. Compost op de grond en houtsnippers terug aanbrengen.
  Mocht je volgend jaar weer compost, blad of houtsnippers toe willen voegen, dan kun je het gewoon bovenop aanbrengen.

 4. Moestuinmeisje

  Slakken kunnen zich er zeker tussen verschuilen. Mijn ervaring is dat gezonde planten daar weinig tot geen last van hebben.
  Ik had daar 2 jaar geleden een perfect voorbeeld van. Ik had courgette in huis voorgezaaid. Half mei plantte ik ze buiten uit tussen de houtsnippers. Op hetzelfde stuk ook courgettes direct in de grond gezaaid. De voorgezaaid courgettes werden opgevreten door de slakken. De in volle grond gezaaid courgettes die er naast stonden hadden nergens last van.
  Daarbij zie ik dat mijn tuin veel vogels aantrekt, m.n. merels zijn altijd aan het zoeken tussen de houtsnippers naar wormen en ook slakjes.
  Mocht het te erg worden, veel regen in mei (dus veel slakken) dan gebruikte ik ecologische slakkenkorrels.

 5. José de Moor

  Hallo moestuin meisje,
  Ik kwam gisteren op jouw site terecht. Ik ben al paar jaar bezig met mijn biologische moestuin en haal mijn informatie bij de Belg Frank Anrijs vandaan. Ik ben blij dat ik nu ook een Nederlandse site heb gevonden. Mulchen doe ik tot heden met van alles; stro, eigen compost, gras, groenafval uit de tuin etcetera…
  Ik wil eigenlijk wel met houtsnippers gaan werken. Maar mijn vraag is; waar haal ik die vandaan? En kan dit nu in voorjaar nog?
  José

  1. Ha José,

   Bedankt voor je reactie.
   Houtsnippers kun je vragen bij je gemeente als ze aan het snoeien zijn. Of benader hoveniers met de vraag of ze aan je willen denken als ze snippers hebben. Vaak willen ze er graag vanaf.
   Je kunt houtsnippers altijd aanbrengen liefst met zoveel mogelijk blad er tussen, maar je kunt het natuurlijk ook mengen met het organische materiaal dat je nu al gebruikt.

 6. Thanks Geuren!
  Zaagsel heeft twee nadelen. Het is heel licht en waait dus makkelijk weg en ten tweede het bevat geen groen materiaal. In de documentaire wordt gesproken over het gebruik van houtsnippers met heel veel blad er tussen.

 7. Lique

  Ken je de Ruth Stout methode?
  Is met hooi.

  Ik werk nu ook hooi en stro door de houtsnippers en blad wat ik kan krijgen…

  Vorig jaar gestart en niet geheel ontevreden, echter had ook al laagje cacoa aangebracht.

  Dit jaar weer afwachten nu echt een dikke laag kunnen aanbrengen.

 8. Tom

  Als je reeds zaaibedden hebt die bestaan uit een 10 à 15 cm dikke compostlaag mag je er dan niet enkel verhakselde houtsnippers als mulch bovenop doen? Geeft dit dan ook problemen? Wat zijn de problemen juist waarvoor je de mensen wilt waarschuwen bij het gebruik van enkel houtsnippers als mulch?

  1. Ha Tom.

   Dat zou ik wel aandurven met zo’n laag compost.
   Het probleem is dat je bij alleen houtsnippers niet snel genoeg voeding aan de aarde teruggeeft. De houtsnippers onttrekken toch altijd wat stikstof uit de bovenste laag en mijn ervaring is dat de planten dan echt minder goed groeien.

 9. Jo Van Hecke

  houtsnippers zonder blad gebruik ik in twee stappen. De takken hakselen en de hopen begieten met wat water. Na enkele weken zijn de hopen gehalveerd. Deze hopen terug omkeren zodat er terug verse lucht in kan en weer enkele weken laten laten liggen. Als ze goed donker zijn gooi ik ze terug in een hakselaar, maar in hakselaar die dient om compost te maken. Hij maalt de reeds half vergane hakselhout tot bijna potgrond. Dit doe ik dan op mijn moestuin en hark het onder. Geen enkel probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.