De biologische moestuin

Update en ongenode gast

De erwten groeien goed en zijn nu ongeveer een halve meter hoog, ze moesten zich vandaag goed vasthouden met hun kronkelende grijparmpjes aan het gaas, want er stond een behoorlijke wind. De peultjes heb ik eruit gehaald. Ze bleven vrij klein en ik had mij wat vergist in de ruimte die ik voor de bonen wilde gebruiken. Ze hebben dus plaats gemaakt voor de bonenstaken waar ik de bonen bij ga leggen.

Ik heb vorige week de prei gepoot en ze zijn goed aangeslagen.
De aardbeien staan volop in bloei en de andere fruitsoorten die ik vorig voorjaar geplant heb doen het ook uitstekend.
Verder staan de tomaten -en paprikaplanten te wachten in mijn vensterbank tot de ijsheiligen voorbij zijn. Dan kunnen die ook naar buiten.

Ook ben ik nog in een strijd verwikkeld met een mol, die mijn tuin als zijn territorium is gaan beschouwen. Ik snap het helemaal, het wemelt van de wormen tussen de houtsnippers. Ook zie ik het nut van een mol. Hij helpt bij de beluchting van de aarde, helpt mee de grond los te houden, eet woelmuisbaby’s en engerlingen. Maar het enig nadeel is dat een mol geen navigatiesysteem heeft, wat ik zo kan programmeren dat hij netjes om mijn zaaibedden heen graaft of er onderdoor. Grrrrr….. ik wil geen val zetten, maar mijn tolerantiegrens wordt wel regelmatig door deze mol opgezocht. De flessen die ik in de grond heb staan deren hem niks. (de wind zou er in blazen wat een vervelend, afschrikwekkend geluid zou geven) Ik heb een laatste poging gewaagd om hem uit sommige plekken van mijn tuin te houden, dit d.m.v. de zogenaamde mollenverjagers. Dit zijn op zonne-energie werkende apparaatjes die elke 25 seconden een geluid/trilling geven. Ze staan nu twee weken en ik heb het idee dat de mol in een cirkel van zo’n drie meter om het apparaat minder graaft. We wachten nog even af of dat zo blijft, tot ik overga tot de aanschaf van nog zo’n ding.

Ook kwam ik van de week een andere ongenode gast tegen. Zie de video.

Zaaien en houtsnippers

Vaak krijg ik opmerking van mensen die mijn tuin zien: Daar kan je toch niet in zaaien???
Jawel dat kan dus wel. Hoe?snijbiet
Dat kun je straks zien op het filmpje over radijs zaaien.

Wat heb ik al gezaaid?
Bietjes, witlof, pluksla (staan nog niet boven)

De snijbiet komt inmiddels als boven de grond uit en is al een heel klein snijbietenplantje geworden. ——>

20140425_113625
Verder loopt alles uit:
frambozen, de nieuwe aanwas voor de herfstframbozen en de zomerframbozen staat in bloei.

Evenals de bramen, loganberry, tayberry.

<——-De druif loopt mooi uit.[spacer height=”20px”]Verder hebben we al van de rabarber gegeten.
De pootuitjes doen het goed, doperwten beginnen nu goed te groeien.

Seizoen 2014 is volop van start!!

Hier een kleine demonstratie van hoe je kunt zaaien tussen de houtsnippers.

Smeerwortel als mulch of gier

Ik had nog een klein stukje in mijn tuin waar nog geen houtsnippers lagen. Je kan per slot van rekening niet alles in 1 keer doen. Nu ik ook dit laatste stukje klaar had om bedekt te worden met houtsnippers, zat ik met een probleem.

Nou ja…probleem?? Een minder ideale situatie zeg maar. Ik had nog wel wat houtsnippers, maar ik had geen houtsnippers meer waar ook blad tussen zat. Zo kwam ik op het idee om dan maar zelf nog wat blad te gaan verzamelen. Welk blad? Elk blad kan volstaan, maar ik ging op zoek naar smeerwortel.

Smeerwortel is een plant waar je veel over kan vinden op internet. Zo kun je het vinden in de hoek van de geneeskrachtige kruiden. Het zou goed helpen bij kneuzingen, blauwe plekken enz. Maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. Verder is het ook een plant die volop gebruikt kan worden om gier van te maken.

Gier is een vloeibare meststof die je zelf kunt maken. Vrij gangbaar is bijvoorbeeld gier van brandnetels, heermoes, rabarberblad en dus smeerwortel. Hoe je dat maakt zal ik later nog laten zien. Ik ben nu brandnetelgier aan het maken en hou een videoverslag bij hoe dat gaat, dus als het klaar is, zal ik het hier plaatsen.

Smeerwortel is een plant die veel vitamines en mineralen bevat. Doordat zijn wortels heel diep gaan, is het voor deze plant mogelijk om dieper dan andere planten te komen en dus mineralen uit andere lagen in de aarde te halen dan andere planten. Mulch je met dit blad, dan komen deze mineralen op een snelle manier in je grond. Je kunt het ook gebruiken in je composthoop.

Hoe herken je nu smeerwortel, bekijk de onderstaande video:

Brixwaarde boerenkool

In het vorige blog schreef ik over de aanschaf van een refractometer. Inmiddels heb ik de boerenkool die nog op de tuin staat gerefractometer_15test.
De brix-waarde kwam uit op 15!
Dat is voor boerenkool bijna uitstekend.
Een brix-waarde van 12 is goed, en van 16 uitstekend.

Nog veel leuker vond ik het dat iedereen met smaak zat te eten en mijn man zei zelfs: Ik weet niet wat je met die boerenkool gedaan hebt, maar deze smaakt veel lekkerder.

Ben benieuwd of ik de brix-waarde volgend jaar nog verder omhoog zie gaan. Binnenkort zal ik ook de prei en de bietjes even onder de loep nemen.

Refractometer

Van het geld wat ik kreeg bij mijn verjaardag heb ik een ‘speeltje’ voor mezelf gekocht. 😉 Een refractometer. naamloos1

Waarom een refractometer? Ik hoorde Paul Gautshi erover praten in een radio-uitzending.
( klik HIER voor de uitzending)

Er was een mevrouw bij hem geweest die een refractometer bij zich had en de waarden waren super hoog bij de groenten en fruit van Paul.

Met een refractometer kun je de brix-waarde meten in groente en fruit.
Wikipedia zegt hierover:
Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof (bijvoorbeeld suiker) in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit vaste stof bestaat. De waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van de vloeistof te meten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

Het aantal graden brix geeft de hoek aan dat licht maakt wanneer het breekt aan de rand van de vloeistof. Deze waarde is evenredig met de concentratie opgeloste stof, de concentratie opgeloste stof kan eenvoudig met een omrekenfactor berekend worden. Deze factor is afhankelijk van de stofeigenschappen van de opgeloste stof.

De Brix-waarde wordt onder andere veel gebruikt in de verwerkende industrie van landbouwproducten voor het meten van de kwaliteit van fruit en groenten, vooral ook van druivensap voor de wijnproductie. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Brix-waarde des te beter de kwaliteit is. Hoge Brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid.”

Gaaf toch dat je dat met zo’n apparaatje kan zien. En wat ik vooral bijzonder vind is dat Paul ook altijd zegt dat zijn groente en fruit zo zoet smaakt.
Onze schepper heeft dat zo bedoeld.
Hoe beter de grond, hoe meer vitamines, mineralen en spoorelementen een plant kan opnemen, hoe zoeter de smaak.

Op internet kun je tabellen vinden waarin je de brix-waarden van verschillende groente en fruit kunt vinden. Ik ben zo benieuw wat de brix-waarden van de andijvie, bieten, snijbiet, prei en boerenkool zijn die nu nog op mijn tuin staan. En is er een verschil tussen gekookt en niet gekookt? En zal  met de jaren de brix-waarden in mijn tuin omhoog gaan?

Nog genoeg om uit te zoeken.

Voor nu laat ik in een kort filmpje zien hoe ik de brix-waarde van een appel heb gemeten.