Hoe (en wanneer) snoei ik een bessenstruik?

Bessenstruiken snoei ik altijd als het blad er af is. Op die manier heb je namelijk goed zicht op het hele takkengestel. Dit kan variëren van eind november tot februari/maart.

Bij het snoeien van een bessenstruik maakt het mij niet uit om welke bes het gaat. Of het nu een zwarte bes is of een blauwe of, zoals ik jullie laat zien in onderstaande video, bij een rode bessenstruik. Ik ga altijd op dezelfde manier te werk:

1) Eerst verwijder ik alle kruisende takken

De rood gemaakte tak kruist dwars door het midden van de struik.


2) Als ik alle kruisende takken heb verwijderd, dan ga ik alle takken die er slecht uit zien verwijderen.
3) Daarna ga ik kijken naar de opbouw van de struik, is hij links even vol als rechts, moet er iets van de bovenkant af.
4) En is het niet te vol in het midden van de struik. Zorg voor een ‘open structuur’. Als het regent, droogt de struik weer sneller op, dan als hij heel vol is met alle takken dicht op elkaar. (Een natte struik is vatbaarder voor ziektes)
5) Haal laag hangende takken weg.
6) En vooral…..

Blijf kijken naar hoe de struik zich onder je handen vormt terwijl je takken wegknipt. Ik begrijp dat het spannend kan zijn, maar fouten maken kan niet. Ben je niet tevreden dan doe je het volgend jaar opnieuw, de struik groeit vanzelf weer aan.

Het begin…
Het eindresultaat.

Om je te helpen laat ik in onderstaande video zien hoe ik mijn struik heb gesnoeid.
Heb je nog vragen? Stel ze!

Zelf Pot/Zaai/Stekgrond maken.

Vandaag een blog en een vlog over het zelf maken van potgrond. (en zaaigrond + stekgrond)
Het is zo eenvoudig om te doen en daarnaast is het ook nog eens beter dan potgrond kopen.
Google maar eens op ‘turf en milieu’, daar word je niet blij van.
Turf zit in de meeste potgrond die je in de winkel koopt.

Maar hoe ga je te werk?
Als eerste pak je een emmer en een schepje en ga je op zoek naar een verse molshoop! 😊
Deze zoek je in een gebied waarvan je weet dat er niet gesproeid wordt met gif om onkruid, of wat dan ook, te verdelgen.

De grond die de mol naar buiten duwt is mooi rul van structuur en bevat geen ongedierte. De beestjes heeft de mol namelijk al opgegeten. Deze aarde schep je in een emmer.

Tijdens het scheppen bekijk je gelijk de kwaliteit van de grond. Zeker zaai- en stekgrond moet niet te zwaar van structuur zijn. Bestaat de molshoop met name uit kleigrond, voeg dan wat zand toe. (een flinke schep op 1 emmer)

In plaats van zand kun je ook kokosvezel toevoegen. Je weet wel, dat spul wat ook als een blokje in de moestuintjes van AH zit en wat je dan eerst in het water moet leggen.
Kokosvezel maakt de grond ook luchtig en houdt tevens het vocht goed vast.

Voor wat extra voedingsstoffen voeg ik ook een paar scheppen eigen gemaakte compost toe. Je kunt hier ook andere plantenvoeding voor gebruiken.

Dit geheel meng je door elkaar en dan is het klaar voor gebruik.
Zo simpel kan het zijn!

Check de video om te zien hoe ik het gedaan heb.
Ben je al geabonneerd op mijn YouTube Kanaal??
Dank je wel!!

Recept voor cruesli, bevat veel calcium en ijzer!

Als je iets zelf maakt weet je pas echt wat er in zit. Dat geldt ook voor cruesli waar, als je dit in de winkel koopt, vaak veel verborgen suikers in zitten. Het voordeel van zelf maken is dat je ook zelf de voedingswaarde kan bepalen.
Ik maak deze cruesli met redelijk veel sesamzaad, wat er voor zorgt dat de hoeveelheid calcium in dit recept een kwart is van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. (als je 100 gram per dag eet) Dit is zeker prettig voor mensen die veganistisch eten en dus geen dierlijke calcium binnen krijgen.

Je kunt gerust een deel van het sesamzaad vervangen door zonnebloempitten (veel vitamine E) of door pompoenpitten. (Veel mangaan, fosfor, magnesium)
De basis van deze cruesli is havermout, wat er voor zorgt dat het heel lang een verzadigd gevoel geeft.

Het recept is als volgt:
1kg havermout
300 gram sesamzaad
150 gram lijnzaad
20 dadels (200 gram)
500 ml water voor de zaden te vermalen
200 ml water om de dadels mee te vermalen

Bereidingswijze:
Vermeng het sesamzaad, lijnzaad en water in de blender op een gemiddelde stand tot alle zaadjes tot een pasta vermalen zijn.
Doe de havermout in een ruime pan of bak en voeg de sesam/lijnzaad pasta toe.
Vermeng de dadels met het water. (vergeet de pitten niet uit de dadels te halen!)
Voeg de dadelpasta ook bij de havermout. Meng het geheel door elkaar, net zolang tot er geen ‘droge’ havermout meer is.
Verwarm de oven voor op boven- en onder warmte, tot 150 graden.

Verdeel het mengsel over twee bakplaten. Ik gebruik altijd bakpapier op de bakplaten.
Schuif de platen in de oven en zet een alarm voor 15 minuten. Na 15 minuten maak je met een spatel de cruesli los. Let op: Als je de oven opendoet ontsnapt er veel stoom!
Na 2x 15 minuten verwissel ik de bakplaten van plaats omdat mijn oven bovenin warmer is en die plaat dus wat harder gaat.
Na ruim een uur is de cruesli klaar. (ik doe: 3x 15 minuten en dan 2x 10 minuten)

De cruesli is klaar als er geen zachte stukjes meer in zitten en het ‘licht’bruin van kleur is.
Ik laat de cruesli vaak afkoelen in de oven, omdat ik dat handiger vind.
Let er dan wel op dat je even een houten pollepel o.i.d. tussen de ovendeur zet, zodat vocht de oven uit kan.
Bewaar de cruesli in een luchtdichte bak of pot.

Zelf eet ik ’s morgens een dikke smoothie van banaan, sinaasappel en bessen met deze cruesli. Aangevuld met walnoten of wat zonnebloempitten.
Als je naar de calorieën kijkt, is dit ontbijt behoorlijk hoog in calorieën. Wat ik merk is dat na het eten van dit ontbijt makkelijk 4 tot 5 uur vooruit kan, zonder dat ik een hongergevoel of trek krijg.

In onderstaande video kun je meekijken hoe ik mijn cruesli maak!
Eet smakelijk!!


Januari

Iedereen de allerbeste wensen en een mooi jaar toegewenst, in de moestuin en daarbuiten.
Misschien een ‘beetje’ aan de late kant, maar daarbij niet minder gemeend.

Vandaag neem ik jullie even mee naar mijn moestuin. Eerlijk is eerlijk, het kostte mij wat moeite om mijn lekkere warme huis te verlaten.
Maar eenmaal weer in de moestuin aan het werk, had ik geen last meer van de kou.


Want als je een paar kuub houtsnippers aan het verplaatsen bent is het onmogelijk om het niet warm te krijgen.
Deze keer heb ik niets anders gedaan dan houtsnippers kruien, oja en wat filmen en foto’s nemen. 🙂


Voor de komende weken staan er nog een aantal dingen op mijn to-do-lijstje.
* Bomen en struiken snoeien
* Opruimen
* Schuur verven
* Nog meer houtsnippers kruien
* nieuwe bomen en struiken planten (!)
* En paal vervangen

In de video hieronder, kun je even meekijken in mijn moestuin in januari. En nogmaals een excuses aan de kikker, van wie ik z’n slaapje verstoorde, maar dat kun je zien in deze vlog.
Tot later!


Druif winterklaar maken.

Een paar dagen geleden heb ik mijn druif winterklaar gemaakt.
Dat wil zeggen dat ik hem flink teruggesnoeid heb.
Dit kun je eigenlijk altijd doen, behalve als het vriest!

De druif die ik in onderstaande video snoei staat er al een paar jaar. En in die jaren heb ik de basis gemaakt, ik hoef hem nu dus bijna niet in model te snoeien… eigenlijk alleen maar in toom te houden.
Binnenkort zal ik ook een video plaatsen van een druif die nu voor het tweedejaar in mijn tuin staat en die ik nog in model moet snoeien.

Alle takken en bladeren die nu van de druif afkomen zijn weer een mooie aanvulling voor mijn composthoop.
Ik krijg wel eens de vraag waarom ik de takken niet gewoon klein knip en gelijk ter plaatste neerleg.
Dat heb ik eerder wel gedaan, maar doe ik nu niet meer. Dit zorgde namelijk voor heel veel nieuwe druivenplanten tussen de houtsnippers.
En ik vind het zo zonde om die dan weg te doen, met het gevolg dat het vol met druivenplanten staat…
Klinkt misschien prachtig, maar het wordt dan gewoon te veel.

Check de video, om stap voor stap het snoeien te volgen.