Brixwaarde boerenkool

Brixwaarde boerenkool

 

In het vorige blog schreef ik over de aanschaf van een refractometer. Inmiddels heb ik de boerenkool die nog op de tuin staat gerefractometer_15test.
De brix-waarde kwam uit op 15!
Dat is voor boerenkool bijna uitstekend.
Een brix-waarde van 12 is goed, en van 16 uitstekend.

Nog veel leuker vond ik het dat iedereen met smaak zat te eten en mijn man zei zelfs: Ik weet niet wat je met die boerenkool gedaan hebt, maar deze smaakt veel lekkerder.

Ben benieuwd of ik de brix-waarde volgend jaar nog verder omhoog zie gaan. Binnenkort zal ik ook de prei en de bietjes even onder de loep nemen.

Refractometer

[spacer height=”20px”]Refractometer

[spacer height=”20px”]Van het geld wat ik kreeg bij mijn verjaardag heb ik een ‘speeltje’ voor mezelf gekocht. 😉 Een refractometer. naamloos1

Waarom een refractometer? Ik hoorde Paul Gautshi erover praten in een radio-uitzending.
( klik HIER voor de uitzending)

Er was een mevrouw bij hem geweest die een refractometer bij zich had en de waarden waren super hoog bij de groenten en fruit van Paul.

Met een refractometer kun je de brix-waarde meten in groente en fruit.
Wikipedia zegt hierover:
Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste droge stof (bijvoorbeeld suiker) in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit vaste stof bestaat. De waarde wordt uitgedrukt in graden en kan bepaald worden door de brekingsindex van de vloeistof te meten met een refractometer of door het soortelijk gewicht van de vloeistof te meten met een gravimeter.

Het aantal graden brix geeft de hoek aan dat licht maakt wanneer het breekt aan de rand van de vloeistof. Deze waarde is evenredig met de concentratie opgeloste stof, de concentratie opgeloste stof kan eenvoudig met een omrekenfactor berekend worden. Deze factor is afhankelijk van de stofeigenschappen van de opgeloste stof.

De Brix-waarde wordt onder andere veel gebruikt in de verwerkende industrie van landbouwproducten voor het meten van de kwaliteit van fruit en groenten, vooral ook van druivensap voor de wijnproductie. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Brix-waarde des te beter de kwaliteit is. Hoge Brix-waarden duiden op een zoetere smaak en een betere houdbaarheid.”

Gaaf toch dat je dat met zo’n apparaatje kan zien. En wat ik vooral bijzonder vind is dat Paul ook altijd zegt dat zijn groente en fruit zo zoet smaakt.
Onze schepper heeft dat zo bedoeld.
Hoe beter de grond, hoe meer vitamines, mineralen en spoorelementen een plant kan opnemen, hoe zoeter de smaak.

Op internet kun je tabellen vinden waarin je de brix-waarden van verschillende groente en fruit kunt vinden. Ik ben zo benieuw wat de brix-waarden van de andijvie, bieten, snijbiet, prei en boerenkool zijn die nu nog op mijn tuin staan. En is er een verschil tussen gekookt en niet gekookt? En zal  met de jaren de brix-waarden in mijn tuin omhoog gaan?

Nog genoeg om uit te zoeken.

Voor nu laat ik in een kort filmpje zien hoe ik de brix-waarde van een appel heb gemeten.

Meer filmpjes Back to Eden

[spacer height=”20px”]Meer filmpjes over Back to Eden

[spacer height=”20px”]Ik heb het hier al eens eerder laten vallen dat er op Youtube ook verschillende filmpjes te vinden zijn over Back to Eden.
Er is één kanaal in het bijzonder dat ik altijd goed in de gaten houd.
Dat is het kanaal van L2Survive.
Hij woont een uur rijden bij Paul Gautchi vandaan en gaat daar zeer regelmatig heen en neemt dan een lijst met vragen mee, die door alle youtube-kijkers worden gesteld.

Heb je de film Back to Eden gezien, dan zijn de video’s van L2survive echt een aanrader. Het heeft mij nog meer geleerd dan de film.
(Edit 2016:  Zie ook in het menu vertaalde video’s van L2survive)

Paul geeft ook rondleidingen in zijn tuin. Nu ligt het voor mij niet voor de hand dat ik zo’n rondleiding mee ga maken, vandaar dat ik erg blij was met de video die L2survive pas op youtube plaatste. Een bijna twee uur durend videoverslag van een rondleiding door Paul in zijn tuin.

Geniet er van!

 

 

 

Updat knoflook en meer…

[spacer height=”20px”]Update knoflook en meer

[spacer height=”20px”]Het weer is ongelooflijk zacht geweest, nog geen vorst gezien. Daardoor zie ik bij veel medetuinders het onkruid nog steeds groeien. Gelukkig heb ik daar door de houtsnippers weinig last van.

Wat doe ik verder in de tuin…..
Omdat er geen vorst is heb ik van de week de druif gesnoeid en ook de aalbessen struiken.
Verder werd er vanuit de vereniging de drainage vernieuwd. In mijn tuin gebeurde dat op één plek. Ik heb zelf de geul gegraven. Er kwam wel een gehuurd kraantje vanuit de vereniging, maar ik zag het niet zitten dat die door mijn houtsnippers zou rijden.
De drainage ligt er nu in, alleen de geul moet nog even dichtgegooid worden en met houtsnippers bedekt worden.

Afgelopen oktober heb ik zo´n 100 knoflooktenen gepland. Onder het tabje ´HOWTO´ kun je daar meer over lezen.
Nu even een update hoe het met de knoflook gaat, zo wel degene die ik in de aarde heb gepoot, als degene die ik alleen in de houtsnippers gezet heb.

 

De laatste boontjes

[spacer height=”20px”]De laatste boontjes

[spacer height=”20px”]Oktober is de beste maand om je knoflook te planten. In een vorig blog hebben jullie al gelezen hoe ik dat gedaan heb. En het is ook de maand dat we hier voor de laatste keer boontjes aten vers van de tuin.

Ik had begin september nog een lading boontjes gezaaid en afgelopen week (22 oktober) heb ik daar de boontjes van geplukt. Toch nog zo’n 800 gram. Wat een bijzondere kleur hebben ze hè! Het zijn toverbonen. (zo heten ze echt!) als je ze kookt worden ze mooi donkergroen.

De afgelopen maand hebben we nog regelmatig van de tuin gegeten.
En op de foto hieronder kun je zien dat er ook nog voldoendeoverzicht op de tuin staat.

Van links naar rechts: prei, snijbiet, andijvie en rechts naast de andijvie de boerenkool maar die staat niet meer op de foto. Op de voorgrond staat ook nog andijvie en 2 soorten bieten.

liefhebbers zijn, maar dat vakt reuze mee. Maar onze kippen zijn er wel dol op en een flink aantal van deze kroppen heb ik ook voor hen gezet. Hier kunnen we de komende tijd nog lekker van eten.

Ook hebben we in oktober nog van fruit van de tuin kunnen genieten. De herfstframbozen hebben best aardig wat vruchten gegeven, zeker als je na gaat dat ze begin van de zomer pas geplant zijn. Het probleem met de frambozen is alleen wel dat ze nooit het huis halen. Ik of de kinderen die er zijn eten ze gelijk op. 🙂
Ze zijn ook zo lekker!
aardbeien
Afgelopen maandagavond, ben ik na die vreselijke storm even op de tuin gaan kijken of mijn net geplante boompjes nog overeind stonden. Gelukkig was dat het geval. En omdat ik er toch was heb ik gelijk nog wat aardbeitjes geplukt en mee naar huis genomen en die zijn deaardbeien_aan_plant volgende dag in de lunchtrommels van de kinderen verdwenen. Heerlijk zijn ze.

En nu maar hopen dat het niet de laatste zijn. Op de foto van de plantjes kun je zien dat er nog steeds bloemen in de planten zitten.

Op naar november!