Recept voor cruesli, bevat veel calcium en ijzer!

Als je iets zelf maakt weet je pas echt wat er in zit. Dat geldt ook voor cruesli waar, als je dit in de winkel koopt, vaak veel verborgen suikers in zitten. Het voordeel van zelf maken is dat je ook zelf de voedingswaarde kan bepalen.
Ik maak deze cruesli met redelijk veel sesamzaad, wat er voor zorgt dat de hoeveelheid calcium in dit recept een kwart is van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. (als je 100 gram per dag eet) Dit is zeker prettig voor mensen die veganistisch eten en dus geen dierlijke calcium binnen krijgen.

Je kunt gerust een deel van het sesamzaad vervangen door zonnebloempitten (veel vitamine E) of door pompoenpitten. (Veel mangaan, fosfor, magnesium)
De basis van deze cruesli is havermout, wat er voor zorgt dat het heel lang een verzadigd gevoel geeft.

Het recept is als volgt:
1kg havermout
300 gram sesamzaad
150 gram lijnzaad
20 dadels (200 gram)
500 ml water voor de zaden te vermalen
200 ml water om de dadels mee te vermalen

Bereidingswijze:
Vermeng het sesamzaad, lijnzaad en water in de blender op een gemiddelde stand tot alle zaadjes tot een pasta vermalen zijn.
Doe de havermout in een ruime pan of bak en voeg de sesam/lijnzaad pasta toe.
Vermeng de dadels met het water. (vergeet de pitten niet uit de dadels te halen!)
Voeg de dadelpasta ook bij de havermout. Meng het geheel door elkaar, net zolang tot er geen ‘droge’ havermout meer is.
Verwarm de oven voor op boven- en onder warmte, tot 150 graden.

Verdeel het mengsel over twee bakplaten. Ik gebruik altijd bakpapier op de bakplaten.
Schuif de platen in de oven en zet een alarm voor 15 minuten. Na 15 minuten maak je met een spatel de cruesli los. Let op: Als je de oven opendoet ontsnapt er veel stoom!
Na 2x 15 minuten verwissel ik de bakplaten van plaats omdat mijn oven bovenin warmer is en die plaat dus wat harder gaat.
Na ruim een uur is de cruesli klaar. (ik doe: 3x 15 minuten en dan 2x 10 minuten)

De cruesli is klaar als er geen zachte stukjes meer in zitten en het ‘licht’bruin van kleur is.
Ik laat de cruesli vaak afkoelen in de oven, omdat ik dat handiger vind.
Let er dan wel op dat je even een houten pollepel o.i.d. tussen de ovendeur zet, zodat vocht de oven uit kan.
Bewaar de cruesli in een luchtdichte bak of pot.

Zelf eet ik ’s morgens een dikke smoothie van banaan, sinaasappel en bessen met deze cruesli. Aangevuld met walnoten of wat zonnebloempitten.
Als je naar de calorieën kijkt, is dit ontbijt behoorlijk hoog in calorieën. Wat ik merk is dat na het eten van dit ontbijt makkelijk 4 tot 5 uur vooruit kan, zonder dat ik een hongergevoel of trek krijg.

In onderstaande video kun je meekijken hoe ik mijn cruesli maak!
Eet smakelijk!!


Januari

Iedereen de allerbeste wensen en een mooi jaar toegewenst, in de moestuin en daarbuiten.
Misschien een ‘beetje’ aan de late kant, maar daarbij niet minder gemeend.

Vandaag neem ik jullie even mee naar mijn moestuin. Eerlijk is eerlijk, het kostte mij wat moeite om mijn lekkere warme huis te verlaten.
Maar eenmaal weer in de moestuin aan het werk, had ik geen last meer van de kou.


Want als je een paar kuub houtsnippers aan het verplaatsen bent is het onmogelijk om het niet warm te krijgen.
Deze keer heb ik niets anders gedaan dan houtsnippers kruien, oja en wat filmen en foto’s nemen. 🙂


Voor de komende weken staan er nog een aantal dingen op mijn to-do-lijstje.
* Bomen en struiken snoeien
* Opruimen
* Schuur verven
* Nog meer houtsnippers kruien
* nieuwe bomen en struiken planten (!)
* En paal vervangen

In de video hieronder, kun je even meekijken in mijn moestuin in januari. En nogmaals een excuses aan de kikker, van wie ik z’n slaapje verstoorde, maar dat kun je zien in deze vlog.
Tot later!


Druif winterklaar maken.

Een paar dagen geleden heb ik mijn druif winterklaar gemaakt.
Dat wil zeggen dat ik hem flink teruggesnoeid heb.
Dit kun je eigenlijk altijd doen, behalve als het vriest!

De druif die ik in onderstaande video snoei staat er al een paar jaar. En in die jaren heb ik de basis gemaakt, ik hoef hem nu dus bijna niet in model te snoeien… eigenlijk alleen maar in toom te houden.
Binnenkort zal ik ook een video plaatsen van een druif die nu voor het tweedejaar in mijn tuin staat en die ik nog in model moet snoeien.

Alle takken en bladeren die nu van de druif afkomen zijn weer een mooie aanvulling voor mijn composthoop.
Ik krijg wel eens de vraag waarom ik de takken niet gewoon klein knip en gelijk ter plaatste neerleg.
Dat heb ik eerder wel gedaan, maar doe ik nu niet meer. Dit zorgde namelijk voor heel veel nieuwe druivenplanten tussen de houtsnippers.
En ik vind het zo zonde om die dan weg te doen, met het gevolg dat het vol met druivenplanten staat…
Klinkt misschien prachtig, maar het wordt dan gewoon te veel.

Check de video, om stap voor stap het snoeien te volgen.

Moestuin al winterklaar?

Ben jij al bezig om je moestuin winterklaar te maken of heb je het tot nu toe nog uitgesteld….?
Ik had deze week een paar dagen vrij en dat was een mooie gelegenheid om de boel op te ruimen.
In mijn tuin staat nog snijbiet, wortel, boerenkool, palmkool en bieten om de komende maanden te oogsten. De laatste courgettes en de pompoenen heb ik vandaag geoogst.

Aan de ene kant vind ik het heerlijk om de boel weer eens goed op te ruimen. Aan de andere kant ook jammer, omdat je weet dat je de komende maanden een stuk minder op de moestuin zal zijn.

In de onderstaande video kun je zien hoe ik mijn aardbeien voorbereid op de komende winter en straks voor het nieuwe seizoen. En neem ik je mee door de moestuin om te laten zien hoe alles er nu bij staat en welke klussen er nog op mij wachten.
En als laatste laat ik je trots zien hoe de grond in mijn moestuin al verbeterd is door de houtsnippers.

Kijk je mee?

Zelf knoflookpoeder maken.

Als je mijn Instagram account volgt of mijn laatste video hebt gezien over knoflook poten, dan heb je kunnen zien dat ik vorige week knoflookpoeder heb gemaakt. Nu staat de video hierover ook online!

Misschien vraag je je af waarom je zelf knoflookpoeder zou maken.
De simpele reden is: om het hele jaar van je eigen knoflook te kunnen eten. In januari beginnen de teentjes vaak uit te lopen en wordt de kwaliteit minder. Ik ga dan over op knoflookpoeder. Een andere manier om langer van je eigen knoflook te genieten is om gepelde knoflookteentjes te bewaren in de vriezer.

Maar nu terug naar de knoflookpoeder. Er zijn verschillende manieren om zelfknoflookpoeder te maken.
In de video laat ik 2 manieren zien en ik vertel je welke manier mijn favoriet is.
Ga je zelf knoflookpoeder maken, wees gewaarschuwd, doe het zoveel mogelijk buiten. De geur is namelijk zo intens dat je het dagen later nog in huis ruikt. En ik spreek uit ervaring, want voor deze video moest ik een aantal dingen binnenshuis doen i.v.m. het filmen.
En een commentaar dat ik kreeg, whahahaha.