Zelf knoflookpoeder maken.

Als je mijn Instagram account volgt of mijn laatste video hebt gezien over knoflook poten, dan heb je kunnen zien dat ik vorige week knoflookpoeder heb gemaakt. Nu staat de video hierover ook online!
Misschien vraag je je af waarom je knoflookpoeder zou maken.
De simpele reden is: om het hele jaar van je eigen knoflook te kunnen eten. In januari beginnen de teentjes vaak uit te lopen en wordt de kwaliteit minder. Ik ga dan over op knoflookpoeder. Een andere manier om langer van je eigen knoflook te genieten is om  gepelde knoflookteentjes bewaren in de vriezer.

Maar nu terug naar de knoflookpoeder. Er zijn verschillende manieren om zelf knoflookpoeder te maken.
In de video laat ik 2 manieren zien en ik vertel je welke manier mijn favoriet is.
Ga je zelf knoflookpoeder maken, wees gewaarschuwd, doe het zoveel mogelijk buiten. De geur is namelijk zo intens dat je het dagen later nog in huis ruikt. En ik spreek uit ervaring, want voor deze video moest ik een aantal dingen binnenshuis doen i.v.m. het filmen.
En een commentaar dat ik kreeg, whahahaha. 🙂 🙂

Welke knoflook poten/ hoe knoflook bewaren?

Het is oktober en dat is de maand om de knoflook te gaan poten.
Waar moet je op letten?

Zorg dat je knoflooktenen gebruikt die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat! Heel belangrijk, want knoflook uit China, zal hier nooit het gewenste resultaat geven. Ik kocht mijn knoflook in 2012 in een biologische boerderijwinkel. En sindsdien gebruik ik deze knoflook elk jaar.
Gewoon door van mijn bollen steeds de grootste tenen te bewaren en die gaan in oktober de grond weer in.
De tenen die overblijven bewaar ik op twee verschillende manieren.

De ene helft bewaar ik in een papieren zak in de koelkast. Deze blijven zeker tot januari goed. Daarna gaan ze uitlopen en worden ze zacht.
Maar hoe zorg je dan dat je van februari tot juni ook knoflook van eigen tuin kan eten.
Heel eenvoudig, de andere helft van mijn knoflook droog ik.
Hoe ik dat doe laat ik binnenkort in een video zien.
I.p.v. drogen zou je ook gepelde teentjes in de diepvries kunnen bewaren.

In onderstaande video leg ik het allemaal nog eens uit.

Moestuin-update!

In deze video neem ik jullie weer mee mijn moestuin in.
De herfst is aangebroken, maar er groeit en bloeit nog van alles.
Ik heb deze maand ook nog gezaaid!
Wil je weten wat, check dan de video. 😉

Bramen snoeien: Hoe en wanneer?

Bramen zijn zulke makkelijke planten. Stop een tak in de grond en ze gaan groeien en dat doen ze dan eigenlijk ook nog overal.
Maar je moet bramen wel snoeien. Bramen dragen volgend jaar vrucht op de takken die dit jaar gegroeid zijn.
Deze takken moet je dus koesteren, want anders heb je volgend jaar geen overheerlijke bramen.

Bramen snoeien kun je op 3 momenten doen:
1) in het najaar september/oktober. Op die manier kun je het bladafval gebruiken op je composthoop of om mee te mulchen.
2) In de winter. (behalve als het vriest) Het meeste blad is afgevallen en je hoeft alleen de takken te verwijderen.
3) In het voorjaar, doe dit dan wel voordat de takken uit gaan lopen.

Als je bramen gaat snoeien ga je als volgt te werk:
Men neme een braamstruik. In dit geval groeit mijn braam als een poortje over een ‘rozenboog’.


Maar een poortje kun je het niet meer noemen, want er hangen zoveel nieuwe takken, dat er bijna geen doorkomen meer aan is.
Als eerste zoek ik de takken waar nog de vruchtbeginsels van bramen aan terug te vinden zijn. Deze takken hebben dus dit jaar al vrucht gedragen en kunnen dus allemaal verwijderd worden.
Als dat gebeurd is ziet het er zo uit:

Alle afgeknipte takken heb ik klein gemaakt en liggen samen met de bladeren op de composthoop, behalve de takken die ongeveer 1 cm en dikker zijn, die doe ik niet meer op mijn composthoop, want het duurt heel lang voordat die dikke takken zijn vergaan. Met het gevolg dat ik altijd stukken uit mijn compost sta te vissen… niet handig. Nu ik dit zo schrijf bedenk ik me, dat ik die dikke takken gewoon door mijn versnipperaar ga doen. Yep! Even op een plekje opslaan totdat ik van de winter mijn bomen ga snoeien.

Dan is de laatste stap om de takken die dit jaar gegroeid zijn op te binden en de boel een beetje te fatsoeneren. Ik bind ze soms op met touw, soms met een tyrap of een klemmetje.
En dan is dit het eindresultaat:

Wil je het ook eens ‘live’ bekijken. Bekijk dan onderstaande video!
Ik waardeer het erg als je je wilt abonneren op mijn kanaal door op de rode knop te drukken. Wil je ook een melding krijgen van elke nieuwe video die ik plaats, klik dan ook op het belletje dat na het abonneren verschijnt.

 

Zelf appelmoes maken.

Van de appels die ik oogstte van mijn appelbomen, waren er ook een aantal die aangevreten waren door wespen of die om andere redenen plekjes hadden.
Van deze appels maakte ik appelmoes. Wij zijn er hier dol op.
Ik voeg er niets aan toe en zeker geen suiker.
De pure appelsmaak is heerlijk!

Het is heel simpel:
Haal het klokhuis uit de appel en verwijder de aangetaste plekjes.

Doe de stukjes in een pan.

Ik had ongeveer 2 kilo appels en voegde een half theeglas water toe. (+/- 100 ml)

Aan de kook brengen en zachtjes door laten pruttelen.
Dan haal je de staafmixer er door. (Roerzeef kan ook, staafmixer gaat sneller)

Let op: Als de appelmoes kookt, ontstaan er een soort vulkaantjes die er rustig op los ‘ploppen’
en gemeen hete appelmoes in het rond spuwen. Wees gewaarschuwd!

Nog even laten staan op een zacht pitje en na een minuut of vijf nogmaals pureren,
zodat alle laatste schilletjes ook helemaal fijngemaakt zijn.

Je kunt ook kaneel toevoegen, maar hier in huis hebben we iemand die geen kaneel mag, vandaar dat ik het er uit heb gelaten.
Wij vriezen het in, omdat appelmoes met stukjes ijs er in hier nog meer gewaardeerd wordt, dan vers gemaakte appelmoes. 🙂

In de video hieronder kun je in een ruime minuut zien, hoe ik de appelmoes maakte.