Rondje door mijn moestuin

Op 31 mei maakte ik weer een opname van een rondje door mijn moestuin.
Tot nu toe gaat alles voorspoedig, wel wat laat begonnen met zaaien. (door omstandigheden)

Wat deed ik verder nog meer de afgelopen weken:
Ik maakte nieuwe ramen voor mijn platte bak. (binnenkort volgt hier een verslag)
De druif heb ik voor het eerst gesnoeid.
Nieuw aangeplant: mini-kiwi en aardbeien.
Onkruid van de paden rondom mijn tuin verwijderd. (Bleh, stomste werkje ooit)
Bonen gelegd (zie filmpje live op Facebook en op Twitter)
Van alles gezaaid…
Aardbeien, aardbeien en nog meer aardbeien geoogst.
En vooral genoten van het heerlijke weer in mei!

Update 2 zoete aardappel.

Hoe gaat het nu met de zoete aardappels.
Ik begon met 16 zoete aardappels:
8 in een glazen bakje met regenwater, 2 in een plastic beker, 1 met regenwater, 1 met leidingwater.
 

En 4 direct in de aarde. Twee daarvan kregen steeds leidingwater en 2 regenwater.

Begin april heb ik weer een update gemaakt, maar daar heb ik geen beelden meer van, door mijn kapotte telefoon.
Een aantal aardappels waren toen gaan rotten en heb ik weggegooid.

Ik hield over:
5 zoete aardappels in glas met regenwater, niets in plastic en 1 in leidingwater. Plus de zoete aardappels die in de aarde lagen.

En nu is het mei en vind ik dat het eigenlijk helemaal niet zo hard gaat met de groei van de zoete aardappel.
Als ik het volgend jaar weer ga doe, ga ik in ieder geval eerder beginnen.
In de onderstaande video kun je zien wat ik na deze update nog over heb.

 

 

 

Wat deed ik in april?

In april ook weinig gezaaid doordat mijn tijd op ging aan heel veel andere bezigheden (zie vorig blog)
Eind april heb ik de tomaten, komkommers, okra, watermeloen gezaaid. Dit had ik liever begin april gedaan, maar goed het liep dus gewoon even anders. Eind april kan eigenlijk ook nog prima, maar je hebt geen tijd achter de hand voor als een zaaisel mislukt. Ik heb nu alleen de winkel achter de hand, want je kan altijd wel ergens een komkommer- of tomatenplant kopen.

Op mijn tuin heb ik m.n. eind april, toen iedereen weer wat mobieler werd, weer wat op de tuin gedaan.
Als eerste kwam ik in mijn huisje een beginnend wespennest tegen.
Aaaahhh! Dat was wel even schrikken.

Ik ben 2x gestoken door een wesp. De eerste keer was ik tiener en had ik, behalve een jeukende plek, geen reactie. 4 jaar geleden ben ik op mijn moestuin gestoken in mijn hand en heb ik een week met een opgeblazen hand gelopen, alleen met een natte theedoek er omheen was het een beetje te doen.
Dus… op en wespennest in mijn schuurtje zat ik niet te wachten en een aardige tuinbuurman heeft het beginnende nest voor mij verwijderd. Ik hou het nog steeds wel in de gaten of er niet ergens een nieuw nest wordt gebouwd, want je weet maar nooit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder heb ik mijn plattebak aangevuld met een laag eigen gemaakte compost. En daarna voorzien van een verse laag houtsnippers.
Voor deze plattebak ga ik zeer binnenkort nieuwe ramen maken. De ramen die ik had waren met glas en had ik een paar jaar geleden, via marktplaats, ergens gratis opgehaald. Ze waren al heel oud toen ik ze ophaalde. Inmiddels zijn er al 3 gesneuveld.
Ik ga nu nieuwe ramen maken met plastic ipv glas. Het is de bedoeling dat ik ze vast ga maken met een soort scharniersysteem. Natuurlijk zal ik er hier verslag van doen als ik ze gemaakt heb.

Het pad waar ook de knoflook in staat heeft een flinke laag houtsnippers erbij gekregen.

De bonenstaken zijn gezet,  een stuk of 8 aardappelen onder de houtsnippers verstopt, ik heb opgeruimd en wat onkruid verwijderd.
Nu wordt het tijd om steeds meer te gaan zaaien. Zin in!

Tja… en dan is het mei.

Tja…. dan breken er twee mensen in je gezin een arm. Ben je ineens fulltime taxichauffeur, zuster, kok, broodsmeerster, schoonmaakster, dierenverzorgster, ook nog je werk en even nog minder dan parttime een moestuinmeisje…

En voordat je het weet is het mei en heb ik, op een paar Facebook en Twitter berichten, niets van me laten horen. Geen tijd gehad om de computer aan te zetten.

Daarbij kwam ook nog dat ik half april mijn telefoon zwemles heb gegeven….wat hij niet leuk vond en ik ben dus ook aardig wat foto’s en filmpjes kwijt.

Maar vandaag ben ik er weer.
Met terugwerkende kracht een kijkje in mijn moestuin op 23 april. (zie onderstaande video)

En morgen zal ik een blog plaatsen met foto’s (die ik nog wel heb) van de dingen die ik afgelopen maand in de moestuin heb gedaan.
Later in de week volgt een update over hoe het gaat met de zoete aardappel.

En nu naar buiten, want de zon schijnt! (en het is niet heel erg koud 😉 )

 

Update zoete aardappel e.d. en sla zaaien.

Tijd voor een update van de zoete aardappel.
Vorige week liet ik jullie hier in een video zien welk experiment ik begonnen was met zoete aardappel. In die video was ook al te zien dat er al worteltjes aan het groeien waren. Inmiddels zijn we een week verder en kun je op de foto zien dat de wortels flink zijn gegroeid.

Ik heb het idee dat de wortels van de zoete aardappels in regenwater iets sneller groeien dan in leidingwater, maar het verschil is minimaal.

Bij de zoete aardappels die in de aarde liggen kan ik nog niets zien natuurlijk. Afwachten dan maar en…wordt vervolgd.

En verder…
Gisteren op de moestuin wat gerommeld, wat beginnende onkruidjes weggehaald, glas opgeruimd. Glas? Ja, één van de platen van mijn platte bak was gesneuveld. Nu is dat niet zo heel erg, want de ruiten van de platte bak zijn aan vervanging toe of in ieder geval de lijsten, maar misschien had ik nog iemand blij kunnen maken met het glas van de ramen. Ik ga namelijk zelf binnenkort nieuwe ‘ramen’ maken. Maar ik maak ze dit keer niet van glas. Ik ga ze maken van plastic wat ook gebruikt wordt voor kassen. Dit is o.a. minder zwaar en dus makkelijker te verplaatsen. Binnenkort zal ik hier op de site het resultaat laten zien en hoe ik het gemaakt heb.

Sla zaaien…
Kropsla en ijsbergsla. Deze kunnen nu al buiten gezaaid worden. Ik heb ze nog wel in een zinken teil bij mijn huis gezaaid. Van de kropsla zullen er straks een paar blijven staan die ik als een soort ‘pluksla’ ga gebruiken. Hier haal ik dan steeds de buitenste bladeren vanaf, voor tussen de boterham bijvoorbeeld.

En een gedeelte gaat straks naar de moestuin en een paar in de kas. Zo heb ik straks op verschillende tijdstippen sla. En natuurlijk in april en mei nog een keer zaaien.

Zaailingen…
Met de andere zaailingen gaat het ook prima.
Van de galiameloen heb ik er twee over die het goed doen. Helaas zijn er ook een paar gesneuveld door onze nieuwe kitten. Ze vindt alle zaailingen heerlijk. Ook twee paprikaplantjes zijn in haar maag verdwenen. In één hap stonden er alleen nog steeltjes. Waarop ik haar boos de steeltjes toewierp: “Eet die dan ook maar op!” En ja hoor, zonder problemen verdwenen de steeltjes ook in haar maag. Pfff, gelukkig is ze er lief bij.
Op de foto lijkt het net of degene links een knik in het steeltje heeft, maar dat is gezichtsbedrog.

De andere paprika’s beginnen hun eerste echte blaadjes te ontwikkelen.
Nog heel even wachten tot ze iets groter zijn, dan krijgen ze volgende week  allemaal hun eigen potje.

En verder staan de rode kool, witte kool, bloemkool, broccoli en knolvenkel te wachten om verspeend te worden. Er zijn nog behoorlijk wat zaadjes uitgekomen. Dat had ik niet verwacht van dat oude zaad. De enige die nog niets laat zien is de knolselderij. Ik geef het nog even wat tijd, het kan soms lang duren voordat knolselderij ontkiemd.

En nu…
Morgen ga ik op de moestuin mijn schuurtje opruimen. Er moet nog een rotte paal vervangen worden en twee palen bij de abrikoos neergezet worden. Hier ga ik draden langs spannen om de takken langs te geleiden.
Ze staat zo prachtig in bloei die abrikoos! De rest van de fruitbomen staan trouwens op springen, je ziet alle knoppen met de dag groter worden.

Geniet van het mooie weer de komende dagen!
Tot later.