Week 18: oogsten en blijven zaaien

In de zomer zou je soms bijna vergeten om te blijven zaaien. Je bent druk bezig met het onkruid bij te houden en natuurlijk, wat veel leuker is dan onkruid, het oogsten en het genieten van je tuin. In deze maanden vind ik de tuin op z’n mooist!
In de video van deze week laat ik jullie zien wat ik in mijn tuin allemaal kan oogsten op dit moment en even een herinnering om dus ook te blijven zaaien. Deze week gingen er nog bietenzaden de volle grond in en voor volgende week staan i.i.g. de wortelzaden op het programma.

Waar genieten jullie nu het meest van op je tuin?

#16 Een week niet op de tuin geweest en schade aan mijn druiven.

Deze week kwam het er niet van om naar de tuin te gaan. Of ik was te druk met werk, huisje, boompje, beestje of het was qua temperatuur niet te doen om naar de tuin te gaan. En dan is er zomaar een week voorbij.
In de weekvlog van deze week kan ik je dus ook niet laten zien wat ik deze week allemaal gedaan heb op de tuin, want dat is dus niets.
Wel neem ik je mee als ik na een week, voor het eerst weer op mijn tuin kom, wat verandert er dan veel in een week!

Helaas was er ook schade.
En wel aan mijn druiven. Ik heb het vermoeden dat het door de hevige regenval komt, maar zeker weten doe ik het niet.

Als jij weet waar deze schade vandaan kan komen laat het dan achter in de reacties. Dat kan hier of op YouTube onder mijn video.
Alvast bedankt voor het meedenken.

#15 Planten eruit, planten erin en enorm veel kersen.

Vorige week zagen jullie in mijn weekvlog hoe alle erwtenplanten het veld moesten ruimen. Daarna was ook het stuk met de bieten aan de beurt. De bieten hebben ook last gehad van de droogte. In totaal heb ik 765 gram bieten geoogst. Dat had veel meer kunnen zijn. Ten eerste heeft een mol aardig huisgehouden in het bed en de droogte heeft ook niet veel goed gedaan, veel planten schoten in bloei. Ik heb alle planten die er nog stonden eruit gehaald.
Het vak van de erwten en het vak van de bieten is direct weer gevuld met nieuwe planten. Deze keer zijn het de groenselderij, knolselderij en de lage stambonen die de grond in zijn gegaan. Eigenlijk stonden ze al zeker anderhalve week met trappelende wortels te wachten tot ze de volle grond in mochten, maar door gebrek aan tijd duurde het iets langer voordat er plaats gemaakt was.

En de regen… heerlijk voor de tuin en de natuur. Maar ook wel ineens wel heel veel regen. En dat heeft dan ook weer nadelen. De aardbeien gaan er van schimmelen, worden zacht en degene die dat niet doen verliezen een hoop smaak.
En bij de kersen, die we sinds vorige week kunnen oogsten, zie je ook dat er een aantal barsten. De boom zuigt namelijk in één keer de enorme hoeveelheid regen die valt op en stuurt dat naar de kersen. De kersen kunnen op hun beurt die hoeveelheid water soms niet aan en scheuren dan letterlijk uit hun vel. Je ziet dit ook wel eens gebeuren bij tomaten, als je ze vergeten bent water te geven en dan ineens dat probeert te compenseren met een hele lading water.

Die gescheurde kersen betekent wel dat ik volop aan het oogsten ben gegaan. Laat je de gebarsten kersen namelijk te lang hangen, dan gaan ze schimmelen en tasten ze ook de kersen die daar omheen hangen aan.
Ik laat je in de onderstaande video verschillende manieren zien om kersen te ontpitten. Zo heb ik het met een rietje geprobeerd, met een eetstokje en met een handmatige kersenontpitter.
En natuurlijk moeten ze dan nog verwerkt worden. Invriezen deed ik altijd al, maar via Instagram kreeg ik ook nog de tip om ze op Amaretto te zetten. Over een paar weken gaan we die pas proeven.

Heb jij nog een lekker recept om de kersenoogst te verwerken?
Laat het achter in de reacties! Ik kan nog wel wat ideeën gebruiken.

#Week 14: Doperwten oogsten en waarom ik geen aardbeienjam maak.

Deze week heb ik alle doperwten geoogst en de planten op de composthoop gegooid. Ik had geen tijd meer om alle doperwten uit hun peul te halen. Ik was al laat met de weekvlog editen, dus dat laat ik jullie volgende week zien.
De aardbeienoogst is nu goed op stoom en we genieten er volop van. We eten ze vooral zo uit het handje, op brood, op wafels en ik zorg dat ik ook een gedeelte invries voor het allemaal opgegeten wordt.
In de vlog van deze week leg ik uit waarom ik geen aardbeienjam maak, maar ik zal het ook alvast hier vertellen. Als je aardbeien verhit gaat er een groot deel van de zoete smaak verloren, wat je moet compenseren met suiker. Als je aardbeien invriest dan kun je ze op elk gewenst moment uit de vriezer halen, laten ontdooien en dan zo op brood eten of uit het handje. Ze zijn dan natuurlijk wel zachter, maar de smaak is echt prima.

Ook de aalbessen kon ik van de week voor het eerst oogsten. zo lekker om ze te combineren met de zoete aardbeien. Nog lang niet alle struiken zijn klaar om te oogsten. Aan sommige struiken hangen zelfs alleen nog maar groene bessen. Maar dat is bewust een ander soort, op die manier spreid je je oogst.

Veel kijkplezier!