AH-moestuintjes

AH-moestuintjes

Moestuintjes zijn altijd leuk.
Hoe meer mensen bezig zijn met het laten groeien van hun eigen eten hoe beter!
Als je begrijpt en ziet hoeveel tijd het kost om een zaadje uit te laten groeien tot 20160320_103504eetbare groente, dat is dat alleen maar winst.
Op die manier zal er meer waardering ontstaan voor de natuur!

Al vond ik wel dat er bij Albert Heijn een nadeel aan zat, vorig jaar tenminste, en dat was het stukje nazorg.
Hoeveel van alle zaadjes die vorig jaar de grond  zijn in gegaan zullen ook daadwerkelijk uitgegroeid zijn tot volwassen, eetbare planten?
Ik denk heel weinig. En dat demotiveert mensen, dat is zo jammer.

Dit jaar is de nazorg stukken beter, er staan filmpjes op de site van AH en tips, dus hopelijk zullen er dit jaar meer groenten ook daadwerkelijk op het bord belanden en meer mensen gemotiveerd blijven om hun eigen voedsel te laten groeien. Yeah!

Ik heb van de week de twee komkommers gezaaid.
20160320_103452Het wijst eigenlijk zich allemaal vanzelf. Binnenin de kartonnen verpakking van het moestuintje staat een hele beschrijving van wat je moet doen en hoe je moet zaaien.

Ik heb even alle variaties moestuintjes bekeken die er zijn. (zie foto hieronder)001464288_005_moestuintje_20-plantjesMet deze groenten zou ik het volgende doen:

Voorzaaien in het bijgeleverde potje:
Komkommer,  Augurk,  Watermeloen, Basilicum,  Cherrytomaat, Tuinkers, Peterselie, Tijm.
Deze negen zou ik in het bijgeleverde potje zaaien. Als ze opgekomen zijn komen er eerst twee kiemblaadjes te voorschijn. Als er daarna nog twee blaadjes verschijnen gaan ze per plantje in een groter potje. Peterselie, Basilicum en Tijm als uitzondering die zet ik met een groepje plantjes bij elkaar.

De andere zaadjes gaan bij mij direct in de volle grond. Heb je geen (moes)tuin, dan kun je ze wel in de potjes voorzaaien en verplanten naar een grotere pot als ze ook hun eerste echte blaadjes hebben. (maar ja, wortels bv houden echt niet van verplanten, dus het blijft een gokje)
Misschien is dit ook wel het moment om wat tegels uit je tuin te halen en plaats te maken voor je groenteplantjes! 😉 Maar dat terzijde.

Tomaat, watermeloen, komkommer en augurk houden van warmte, als je geen kasje hebt om ze in te plaatsen, zorg dan in ieder geval dat ze buiten op een plek komen waar het beschut en lekker warm is. En niet voor half mei naar buiten! Daarvoor is het echt nog te koud, zeker ’s nachts.

Een ander voorkomend probleem bij het al vroeg zaaien van al deze soorten is dat je plantjes krijgt, die door gebrek aan licht (de dagen zijn nog te kort), hele lange, instabiele stelen krijgen. Hoe je dat probleem op kan lossen liet ik al eens eerder in een filmpje zien. Ik zal de link hieronder nogmaals plaatsen.

Heb je nog vragen over moestuintjes of andere plantjes, zet het bij de reacties onderaan dit blog of op het Forum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.