Het jaar van de bodem en stekken

Het jaar van de bodem en stekken

Allemaal nog de beste wensen voor het nieuwe jaar.
2015: Het jaar van de bodem!

Ik vind het een supergoed initiatief dat dit jaar de bodem in de belangstelling staat. Langzaam aan dringt het steeds meer door dat we beter voor onze bodem moeten zorgen. En dat we moeten zorgen dat de hoeveelheid mineralen en spoorelementen op peil blijft, zoals ik dat ook doe door de bodem te bedekken met organisch materiaal.

Als er  nl. geen minerealen en spoorelemeneten in de bodem zitten kan het ook nooit in onze groenten en fruit komen. Logisch, maar het wordt vaak vergeten. In 2014 heb ik ook gemerkt dat de stukken van mijn tuin waar ik alleen houtsnippers zonder blad aanbracht het beduidend minder goed deden, dan de stukken waar voldoende blad bij zat of waar compost onder zat.

Dus voor iedereen die gaat starten (of al bezig is) zorg voor voldoende blad/compost. Ik heb zelf in de herfst, zoals ook hier te lezen is op de site, veel blad verzameld en op mijn tuin gelegd waar er organisch materiaal te kort was. Ben benieuwd naar de resultaten komend seizoen.

Verder heb ik mijn zaden uitgezocht en aangevuld.
Mijn probleem is dat ik vaak vergeet om op tijd weer te zaaien, zodat je een goed gespreidde oogst hebt. Om dat probleem te voorkomen heb ik dit jaar een agenda aangeschaft en daar op voorhand steeds ingezet wat ik wanneer moet zaaien. Op die manier hoop ik het niet te vergeten.

Ik ga dit jaar geen aardappels poten, die ruimte ga ik gebruiken voor quinoa, dat is goed bevallen vorig jaar. En ik ga nog een expiriment aan, nl met dit:citroenaardappelRa ra ra wat is dit?

Het is een citroenaardappel. Ook wel klimaardappel, Guatila, Chouchou, Chuchu, Choko, Cho-cho, Mirliton, Christophine, Cidra, Centinarja, Labu Siam, Centinaraja,Chayote of Pipinola genoemd. 🙂

De hele plant kun je eten. De plant groeit net als een komkommer en kan dus bv m.b.v. gaas of stokken ook omhoog groeien. De hangende vruchten kunnen wel 1 kilo zwaar worden. ik ben benieuwd of ik dat ga halen.

Je legt de vrucht, zoals op de foto, op een koele, lichte plaats en de vrucht gaat dan vanzelf uitlopen. In februari/maart moet de vrucht dan de grond in (pot) om verder te groeien en half mei kan hij buiten uitgeplant worden. Hij kan ook gegeten worden i.p.v. aardappel. Ik hou jullie op de hoogte.

Verder hebben jullie nog een filmpje te goed over hoe je bramen o.i.d. moet stekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.