Smeerwortel als mulch of gier

Smeerwortel als mulch of gier

Ik had nog een klein stukje in mijn tuin waar nog geen houtsnippers lagen. Je kan per slot van rekening niet alles in 1 keer doen. Nu ik ook dit laatste stukje klaar had om bedekt te worden met houtsnippers, zat ik met een probleem.

Nou ja…probleem?? Een minder ideale situatie zeg maar. Ik had nog wel wat houtsnippers, maar ik had geen houtsnippers meer waar ook blad tussen zat. Zo kwam ik op het idee om dan maar zelf nog wat blad te gaan verzamelen. Welk blad? Elk blad kan volstaan, maar ik ging op zoek naar smeerwortel.

Smeerwortel is een plant waar je veel over kan vinden op internet. Zo kun je het vinden in de hoek van de geneeskrachtige kruiden. Het zou goed helpen bij kneuzingen, blauwe plekken enz. Maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. Verder is het ook een plant die volop gebruikt kan worden om gier van te maken.

Gier is een vloeibare meststof die je zelf kunt maken. Vrij gangbaar is bijvoorbeeld gier van brandnetels, heermoes, rabarberblad en dus smeerwortel. Hoe je dat maakt zal ik later nog laten zien. Ik ben nu brandnetelgier aan het maken en hou een videoverslag bij hoe dat gaat, dus als het klaar is, zal ik het hier plaatsen.

Smeerwortel is een plant die veel vitamines en mineralen bevat. Doordat zijn wortels heel diep gaan, is het voor deze plant mogelijk om dieper dan andere planten te komen en dus mineralen uit andere lagen in de aarde te halen dan andere planten. Mulch je met dit blad, dan komen deze mineralen op een snelle manier in je grond. Je kunt het ook gebruiken in je composthoop.

Hoe herken je nu smeerwortel, bekijk de onderstaande video:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.