#15 Planten eruit, planten erin en enorm veel kersen.

#15 Planten eruit, planten erin en enorm veel kersen.

Vorige week zagen jullie in mijn weekvlog hoe alle erwtenplanten het veld moesten ruimen. Daarna was ook het stuk met de bieten aan de beurt. De bieten hebben ook last gehad van de droogte. In totaal heb ik 765 gram bieten geoogst. Dat had veel meer kunnen zijn. Ten eerste heeft een mol aardig huisgehouden in het bed en de droogte heeft ook niet veel goed gedaan, veel planten schoten in bloei. Ik heb alle planten die er nog stonden eruit gehaald.
Het vak van de erwten en het vak van de bieten is direct weer gevuld met nieuwe planten. Deze keer zijn het de groenselderij, knolselderij en de lage stambonen die de grond in zijn gegaan. Eigenlijk stonden ze al zeker anderhalve week met trappelende wortels te wachten tot ze de volle grond in mochten, maar door gebrek aan tijd duurde het iets langer voordat er plaats gemaakt was.

En de regen… heerlijk voor de tuin en de natuur. Maar ook wel ineens wel heel veel regen. En dat heeft dan ook weer nadelen. De aardbeien gaan er van schimmelen, worden zacht en degene die dat niet doen verliezen een hoop smaak.
En bij de kersen, die we sinds vorige week kunnen oogsten, zie je ook dat er een aantal barsten. De boom zuigt namelijk in één keer de enorme hoeveelheid regen die valt op en stuurt dat naar de kersen. De kersen kunnen op hun beurt die hoeveelheid water soms niet aan en scheuren dan letterlijk uit hun vel. Je ziet dit ook wel eens gebeuren bij tomaten, als je ze vergeten bent water te geven en dan ineens dat probeert te compenseren met een hele lading water.

Die gescheurde kersen betekent wel dat ik volop aan het oogsten ben gegaan. Laat je de gebarsten kersen namelijk te lang hangen, dan gaan ze schimmelen en tasten ze ook de kersen die daar omheen hangen aan.
Ik laat je in de onderstaande video verschillende manieren zien om kersen te ontpitten. Zo heb ik het met een rietje geprobeerd, met een eetstokje en met een handmatige kersenontpitter.
En natuurlijk moeten ze dan nog verwerkt worden. Invriezen deed ik altijd al, maar via Instagram kreeg ik ook nog de tip om ze op Amaretto te zetten. Over een paar weken gaan we die pas proeven.

Heb jij nog een lekker recept om de kersenoogst te verwerken?
Laat het achter in de reacties! Ik kan nog wel wat ideeën gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.